První část cvičení byla zaměřená na vybudování lanového přemostění přes vodní tok řeky Jizery a nácvik evakuace osob z protějšího břehu. „Zde bylo využito nejenom lanových technik, ale i nezbytných prostředků pro práci na vodě jako je suchý oblek či vesta. Hasiči nacvičovali pohyb v tekoucí vodě, jištění člena družstva, který dopravoval lano na protější břeh," popsala Zdeňka Štrauchová, mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje.

V druhé části se lezci zaměřili na pohyb po lanové cestě via-ferrata Vodní brána a seznamovali se s možnými riziky při tomto způsobu lezení ve skalním terénu. „Třetí část probíhala v nočních hodinách a družstvo procvičovalo pohyb, orientaci a dohledání osoby v členitém terénu pomocí GPS," přiblížil člen lezeckého družstva libereckých profesionálů Jan Semerádt. „Liberečtí lezci děkují za seznámení s přístupovými cestami a terénem veliteli stanice Semily Petru Farskému i svým semilským kolegům za zapůjčení prostředků pro pohyb po zajištěných cestách," doplnila Zdeňka Štrauchová.

Zhruba před týdnem prošly všechny tři směny profesionálních hasičů z Liberce a Raspenavy výcvikem na stabilizaci střešních konstrukcí. Výcvik probíhal v objektu určeném k demolici ve Višňové. Hasiči si během výcviku vyzkoušeli práci na třech stanovištích. Na prvním se učili stabilizaci venkovní stěny za pomocí výdřevy.

Na půdě řešili hasiči stabilizaci střešní konstrukce. Nechyběla tesařská terminologie, práce s motorovou pilou či bezpečnost práce při zásazích do střechy.

(jsd)