„O novém řediteli bude rozhodovat až nový ministr zdravotnictví. Výsledky výběrového řízení a doporučení výběrové komise budou pro něj poradním hlasem,“ sdělila Deníku tisková mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová.

Výsledky však odmítla zveřejnit. V kuloárech se mluví o současném primáři léčebny Vesna. Právě Vasil Janko, který se o post ucházel, by mohl stanout v čele lázní. Stal by se jejich čtvrtým šéfem od roku 2013. Krizového manažera Josefa Šimurdu, jenž vedl lázně po odvolaném řediteli Romanu Koudelem, vystřídal Rudolf Bubla. Toho odvolal končící ministr Svatopluk Němeček. Jeho nástupce, ministr Miloslav Ludvík, poté letos v září odvolal i dalšího ředitele v pořadí, Jiřího Rampoucha. Zaměstnanci jsou znepokojeni a ministra už v září oslovili peticí.

Petici podepsaly dvě stovky lidí. Ministra zdravotnictví jejím prostřednictvím lidé už v září žádali, aby zrušil rozhodnutí o odvolání ředitele, dále chtěli, aby zrušil možnost odvolat ředitele bez udání důvodu a garantoval jim ředitele minimálně po dobu volebního mandátu každé vlády.

Jiří Rampouch
Z Janských Lázní opět musí odejít ředitel

Časté výměny šéfů v lázních mají podle petičníků přímý a neblahý dopad na zaměstnance podniku. „Během posledních čtyř let se na postu ředitele vystřídaly už čtyři osoby. Fungování podniku, čítajícího bezmála čtyři sta zaměstnanců, 180 bytových jednotek v deseti budovách, osm lázeňských domů, tři stravovací provozy a léčebnu Vesna, nelze pochopit během měsíce,“ píše se mimo jiné v petici.

Poslední tři ředitelé podle signatářů nedostali prostor, aby vůbec ukázali důvod, proč byli do funkce jmenováni. „Nám, zaměstnancům, z toho pouze vyplývá politický tlak a ne snaha konstruktivně řešit problémy podniku, se kterými se potýká. Takovéto chování ze strany ministerstva nepovažujeme za péči řádného hospodáře, ale za snahu lázně destabilizovat až zlikvidovat. V podmínkách, které nám v posledních čtyřech letech připravujete, se nedá efektivně pracovat. Lidé ztrácejí zájem o něco, co nikam nevede, považují to za zbytečné a tak i k práci přistupují,“argumentují zaměstnanci, kteří petici podepsali.

Z ministerstva přišla 20. října odpověď, která však všechny kroky ministra obhajuje jako legislativně správné a oprávněné.„V případě, že ministr nazná, že je k odvolání důvod, musí tak učinit. V případě, že by ponechal ředitele ve funkci i přesto, že má zato, že jeho činnost není ve prospěch státního podniku, neplnil by povinnosti zakladatele státního podniku s náležitou péčí,“ odpovídá ministerstvo lidem s dodatkem, že požadavky vezme ministerstvo na vědomí.