Gastrocentrum se věnuje onemocnění jícnu, žaludku, tenkého střeva, tlustého střeva, konečníku, jater, žlučníku, žlučových cest a slinivky. Pacienti mohou nyní i v této nemocnici podstoupit gastroskopii nebo kolonoskopii, která mimo jiné slouží také jako prevence rakoviny tlustého střeva.

"Oddělení se podařilo vybudovat díky velkému úsilí nemocnice. Byl bych rád, kdybychom přispěli k prevenci rakoviny, ke které jsou Češi velmi náchylní. Rakovinou tlustého střeva a konečníku jsou ohroženi všichni lidé nad padesát let, tedy i ti, kteří se cítí naprosto zdrávi, vůbec nic je nebolí, žádné změny na sobě nepozorují. Právě u nich má ale preventivní vyšetření největší význam," předeslal ředitel Česko-německé horské nemocnice Krkonoše Vladimír Dryml. Činnost gastrocentra ředitel zahájil se zástupci pojišťoven, s lékaři, ale také za účasti bývalého ministra zdravotnictví Davida Ratha.

Spolu s ním se totiž před lety ředitel Dryml zasloužil o vznik onkologických center v České republice. Jak informoval, podporovali preventivní metody při časném záchytu onkologických onemocnění.

Gastrocentrum nemocnice Krkonoše je pacientům k dispozici od září, vyšetření prevence rakoviny je kompletně hrazeno zdravotní pojišťovnou. "Rakovina tlustého střeva a konečníku (CRC) je druhým nejčastějším nádorovým onemocněním v České republice. Každoročně je tento zhoubný nádor objeven asi u 8 tisíc lidí a více než polovina z nich na něj umírá. K menšímu počtu pacientů by přispěla lepší informovanost a svědomitější dodržování zásad prevence. Proto všem návštěvu našeho oddělení doporučujeme," nabádá jednatel nemocnice Jaroslav Fiala.

(njt)