"Za posledních čtrnáct dnů se jen v Krkonoších staly čtyři nehody cyklisty bez přilby s vážným zraněním a těžkými následky, „ uvedla Horská služba na svém webu. Počet hazardujících cyklistů však stoupá a stejně riskují také jezdci na horských koloběžkách.

Zatím poslední vážná nehoda se stala ve čtvrtek v Janských Lázních „Jezdec na horském kole, opět bez ochranné přilby, v plné jízdě spadl a těžce se zranil na hlavě. Po ošetření členy HS si jej převzala posádka vrtulníku Letecké záchranné služby a převezla do Hradce Králové, kde stále bojuje o život," sdělil náčelník Horské služby Krkonoše Adolf Klepš.

Horští záchranáři na tento problém upozorňují již delší dobu. Například během loňské letní sezony zasahovala Horská služba ČR téměř u téměř sedmi stovek vážných úrazů cyklistů a koloběžkářů. Jeden z nich za svou neopatrnost zaplatil životem.

„Řadu let se snažíme přesvědčovat cyklisty, že používání ochranných pomůcek při zimních i letních sportech je důležité pro jejich zdraví," uvedl Adolf Klepš. Proto horští záchranáři už pátý rok spolupracují s Týmem silniční bezpečnosti na projektu s názvem Na kole jen s přilbou, který si klade za cíl snížit počet zraněných a usmrcených cyklistů.