Více než půlmiliardová přestavba areálu v Kuksu finišuje.

Před dokončením je i barokní dům č. p. 57 na nábřeží ve kterém před rekonstrukcí sídlila pověstná hospoda U Prďoly. Až dům za pár týdnů opustí stavební dělníci, může se v něm zabydlet nový Prďola. Tak říkali místní štamgasti i turisté bývalému hostinskému Jaroslavu Vohradníkovi. Ten v Kuksu čepoval pivo čtyřicet let až do své smrti v roce 2011. Hospodě proto nikdo neřekl jinak než U Prďoly. Zdá se, že i nově otevřený hostinec bude mít v názvu Prďolu.

„Dvě třetiny lidí by si přály, aby se restauraci vrátil její původní název," odkazuje na výsledky probíhající ankety Filip Košťál z obecně prospěšné společnosti Revitalizace Kuks.

Připomeňme, že kromě restaurace a informačního centra bude v objektu otevřen i velký multifunkční sál a v suterénu prostor pro výstavy. Hostinec v domě na nábřeží fungoval několik staletí. Šenk pro lázeňské hosty tady nechal zřídit zakladatel Kuksu hrabě Špork už v roce 1720. Dům je národní kulturní památkou. Zmíněná obecně prospěšná společnost odpovídá nejen za rekonstrukci bývalé hospody, ale i dalších domů a památek v Kuksu z evropských dotací. Jeden břeh Labe je tedy hotov. „Nadále pokračuje rekonstrukce Hospitalu Kuks na druhém břehu. Ta poběží až do konce tohoto roku. V Kuksu bude na turisty vše připraveno na jaře příštího roku. Slavnostní otevření plánujeme na březen, konkrétně na pátek třináctého," dodal Filip Košťál. V Kuksu byla včera zahájena expozice Českého farmaceutického muzea Z apatyky do fabriky. Je věnována vývoji farmaceutického průmyslu.