Jako většina měst v někdejším Československu, tak i Hostinné se v době nedávno minulé muselo „sklonit" před plánovači světlých zítřků. V době, kdy televizní Muž na radnici František Bavor „zkrášloval" svůj Starý Kunštát betonovou džunglí, tak i v Hostinném vyrostl jeho „Bavorov".

A tak jako je dnes socialistický seriál poplatný době, tak shodně jsou poplatné i tyto socialistické králíkárny, které se město snaží již nějaký ten pátek zmodernizovat. Nechce však o jejich budoucnosti a budoucnosti okolí rozhodovat samo. Pro zdejší radnici je důležitý vox populi.

„Sídliště, tak jak ho známe, vzniklo před čtyřiceti lety. Bylo projektováno s přihlédnutím na tehdejší a nejbližší budoucí potřeby jeho obyvatel," uvedla starostka Hostinného Dagmar Sahánková s tím, že v současnosti tuto dobu připomínají už jen ocelová torza prolézaček, zašlých dětských hřišť a zbytky sloupů volejbalových kurtů či drolící se chodníky před domy.

Sedmdesátá léta totiž nedokázala zcela odhadnout, kolik aut bude za několik desetiletí potřeba v oblasti sídliště zaparkovat, a proto se stává, že nyní majitelé vozů parkují víceméně kdekoliv se dá a není to vždy zcela podle pravidel. „A zřejmě všichni bez rozdílu věku, pohlaví a politických názorů jsme přesvědčeni o nutnosti něco s tímto stavem dělat," řekla starostka.

Otázka revitalizace sídliště je otevřená již několik let a i v minulosti se s ní předchozí vedení města zabývalo. „V současné době se záležitost dostala do fáze připravené studie, která řeší rozmístění jednotlivých prvků tohoto frekventovaného veřejného prostranství. I my chce pokračovat v řešení této problematiky revitalizace," řekla starostka.

Hostinné už nechce svůj „Bavorov" ve stávající chátrající podobě

Na chátrajícím sídlišti v Hostinném žije podstatná část obyvatel tohoto města. A právě jim chce místní radnice vyjít vstříc a v debatě, respektive anketě, jí dát prostor pro své připomínky.

Jak má sídliště žít?

Jinak řečeno, radnice chce od obyvatel sídliště znát odpovědi na otázku: „Jak má sídliště dál žít a jak by mělo v budoucnu vypadat?" „Chceme, aby náš postup byl co nejotevřenější a aby se k připravované obměně tváře sídliště vyjádřili i ti, kteří zde bydlí," uvedla starostka města Dagmar Sahánková.

Ti, kterým není osud sídliště lhostejný, budou mít tak možnost se k jeho budoucí přeměně vyjádřit. A to prostřednictvím Zpravodaje města. „V něm naleznou lidé z dotčené oblasti současný návrh řešení a zároveň anketní lístek, pomocí kterého je možno vyjádřit připomínky ke stávající studii," informovala o možném vyjádření názoru první žena hostinské radnice. Anketní lístek v periodiku však není jedinou možností.

Hlasování na netu

„Slovo do pranice" mohou vznést i lidé, kterým je obrazovka počítače bližší papíru. Milci počítačové techniky a korespondence se mohou k návrhům vyjádřit tedy také elektronickou cestou, a to na e-mailovou adresu: anketa@muhostinne.cz.

„I připomínky se pokusíme do návrhu revitalizace zapracovat, aby s výslednou podobou bylo spokojeno co největší množství občanů města," řekla starostka Dagmar Sahánková. Zároveň upozornila, že veřejné projednání celé studie, připomínek a námětů proběhne v únoru.