VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Houby jsou na rozdíl politiky a fotbalu nepodplatitelné

Pojizeří - Jsou jizerskohorské lesy už zdravější? Znovu tu najdeme lišky a jiné druhy hub naopak zmizely. Objevují se tu i ty, které zde nikdy nerostly. Houby jsou jedním z nejcitlivějších barometrů indikujících „náladu“ v lese.

14.7.2011
SDÍLEJ:

HOUBAŘI MAJÍ SVÁ MÍSTEČKA. Stejně tak Petr Hampl. V úvozové cestě za Zlatou Olešnici šel téměř na jisto. Políčeno měl tentokrát na ryzce černohlávka, kterého nakládá jako delikatesu s mladou cibulkou a papričkou do sladkokyselého nálevu. Foto: DENÍK/ Lenka Střihavková

Zaručené zprávy z jedné lokality o hojném výskytu hub nemusí ještě znamenat, že opravdu všude rostou. Na jedné straně kopce nezakopnete ani o červivou babku, ale za horizontem jen pár metrů daleko se nestačí člověk shýbat.

Jen drobná nuance na vahách přírody, kterou smrtelník nemá šanci zaznamenat, a tady rostou jinde ne. Jak Petr Hampl z mykologické odbočky ve Velkých Hamrech často říká: „Houby jsou prostě neúplatné.“

Ale růst už začaly?
Ano, tento týden. Je to způsobené vydatnými srážkami, pak se silně oteplilo, střídají se teplé dny s teplými dešti a dorůstá Měsíc. 15. července bude úplněk, to bude optimální pro houby.

A co roste?
Zmíním se o lokalitě okolí Tanvaldu, Velkých Hamrů, Lhotky, Zlaté Olešnice. Tam najdeme hřib smrkový, je výborný, ale bývá často červavý. Malinko na ústupu je hřib kovář, ale objevují se spousty lišek, které tu celá desetiletí nebyly. Roste spousta růžovek, starší bývají dost červivé, ale mladé jsou zdravé.

Roste spousta katmanek, to znamená muchomůrek pošvatých, ve variantě muchomůrky oranžové nebo porfyrové, pak klasické katmanky a začínají růst i křemenáče. Za poslední týden jsem našel čtyři, tak to není boom, ale tak za tři čtyři dny porostou. Ale na druhou stranu už je v lese dost lidí.

Jednou jste zmínil, že houbaři jsou v nějakém vztahu se svatým Prokopem?
Ano, měl svátek minulý týden. K tomu se váže staré české přísloví: „Svatý Prokop seje houby“. Tedy že houby začínají růst po tomto svátku. Je to ale závislé i na počasí, jak dorůstá Měsíc. A houby jsou na rozdíl politiky a fotbalu nepodplatitelné, rostou si, jak samy chtějí.

Jmenoval jste lišky. Čím to je, že se znovu objevují? Jsou lesy zdravější? Proč vymizely a jsou tu zpátky?
Je to i podle odborníků z mykologické společnosti v první řadě ozdravením ovzduší. V tomto kraji na Tanvaldsku spalovaly špatné a nekvalitní uhlí všechny textilní továrny a sklárny, které tu byly.

Za druhé k tomu pomohlo i odsíření tepelných elektráren v Polsku například v Turówu a v Německu v okolí města Görlitz. Zplodiny z těchto elektráren se tahem větrů dostaly k nám. My jsme to v rámci RVHP vraceli Polsku zase na Ostravsku. Tato spolupráce fungovala.

V posledních dvaceti až pětadvaceti letech není v Evropě v provozu jediná významnější elektrárna, která by neměla odsíření a tím neprší kyselina siřičitá.

Lišky vyžadují zásadité prostředí a jako smržovité houby nesnášejí kyselé půdy. Proto lišky nikdy nerostly ve větším množství na Souši, kde jsou od přírody kyselé půdy – rašeliniště, ale vždy ve spoustě modřínů. Podhříbek naopak vyžaduje kyselé půdy, tak jsou i prognozy, že díky zlepšování životního prostředí, paradoxně začnou ubývat, ale to je jen teorie.

Je ještě nějaká houba, kterou tak zásadně ovlivnily kyselé deště?
V posledních patnácti dvaceti letech se zde začal objevovat hřib nachovýtrusý. Slováci ho nazývají Čierny hrib. Já ho znám z Tater, kde jsem dlouho pracoval na Černém Váhu, a i tam jsem chodil na houby. K nám se chodí ptát i staří houbaři na jméno houby, kterou za celý život dosud nenašli.

Tento hřib je bezpečně rozpoznatelný – je celý do černa, má černý klobouk i nohu, zespodu trubičkové výtrusnice také hodně tmavošedivé.

Při rozkrojení a zvlášť při zpracování podle některých silně voní podle druhých zapáchá. Pokud je nasbírám, tak je dávám do směsi je tak ze čtvrtiny či třiceti procent.

Krkonošské kyselo podle Petra Hampla

„Kubo, hajnej, Anči, kde zase hernajs jste, to kyselo je moc kyselý!“… Vzpomínáš si na Trautenbergra? Ani v krkonošských pohádkách nezapomněli autoři připomenout jednu z krajových kulinářských specialit…

Tak to pojď po létech zkusit znovu. Vyzkoušej si recept na „Krkonošské kyselo“, připravené z půl kila chlebového kvásku, který si sice můžeš z mouky, kvasnic a vody připravit i doma, ale kvásek ti prodají v každé pekárně, a dobrý - konkurence v oboru je nelítostná…

Na cca 4 litry kysela potřebuješ:
- 0,5 kg zmíněného kvásku
- 3,5 litru vody
- 15 kuliček pepře
- 15 kuliček nového koření
- 6 bobkových listů
- 1 kostku masoxu
- 2 velké dvouhrsti sušených hub ( možno i zamražené, nebo nejlépe čerstvé lišky…)
- Polévkovou lžíci sádla, nebo másla
- 1 velká oloupaná cibule
- 4 vajíčka od slepičky
- Kmín, pepř, sůl (vegetu)
- Sekanou pažitku, nebo petrželku na talíř

A jedem:
Kvásek rozmixuj s litrem a půl studené vody na řídkou kaši. Osvědčil se mi ruční ponorný mixér a to i proto, že je dobře omyvatelný…Jak brzy zjistíš, zaschlým kváskem by se snad daly lepit i podkovy…

Postav na mírný oheň na plotýnku a za stálého dozoru a občasného míchání - hlavně ode dna - nechej převalovat asi 20 minut.
Ve zbývajících asi 2 litrech vody povař cca 30 minut houby a ve varném zvonečku (vajíčku, nebo kusu gázy), nové koření a bobkový list, přidej podrcený pepř, mírně soli, nebo vegety, kmín a masox.

Na tuku vysmaž posekanou cibuli až do tmavě zlatavé barvy, přidej rozklepnutá vajíčka, okořeň solí a pepřem a za stálého míchání smaž hodně do sucha. Přikrytou pánev odstav z plotny.

Povařené houby přeceď do dalšího hrnce, houby ponech na sítku a do vařícího vývaru vmíchej povařený kvásek. Znovu zpracuj ručním mixérem, dochuť a přidej houby a usmažená vajíčka z pánve. Pokud se ti výsledek zdá příliš hustý, přidej čtvrtlitr smetany…(nebo vařící vývar z masoxu).

Kyselo můžeš konzumovat posypané pažitkou již v této podobě, ovšem přidáš-li „šťouchané brambory“ se smaženým špekem na pórku, dosáhneš Nirvány…

Lenka Střihavková

14.7.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Pomocní kuchaři 30 000 Kč Pomocní kuchaři Pomocný kuchař - ka. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Neurčeno, úvazek: . Mzda min. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: POMOCNÝ KUCHAŘ - KA - nutná praxe, možnost ubytování, V případě zájmu zasílejte životopisy na uvedený e-mail.. Pracoviště: Remy gastro s.r.o. - hotel bedřiška, 543 51 Špindlerův Mlýn. Informace: Patrik Heřman, . Řemeslné práce - Řemeslné práce Švadlena 12 200 Kč Obsluha šicích a vyšívacích strojů OBSLUHA ŠICÍCH A VYŠÍVACÍCH STROJŮ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: požadujeme manuální zručnost a pečlivost, , - kontak e-mailem, lze i osobně v místě výkonu práce, Po - Pá 8-11 hod.. Pracoviště: Roztoky u jilemnice 201, 512 31 Roztoky u Jilemnice. Informace: Volodymyr Hotra, . Řemeslné práce - Řemeslné práce Truhlář 100 Kč Truhláři (kromě stavebních) a pracovníci v příbuzných oborech TRUHLÁŘ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 100 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: vyučení v oboru výhodou, chuť pracovat, , kontakt: telefonicky. Pracoviště: Miroslav kocián - provozovna, 514 01 Jilemnice. Informace: Miroslav Kocián, +420 777 852 626. Výroba - Výroba Obsluha strojů 15 600 Kč Obsluha strojů na výrobu a zpracování výrobků z plastu OBSLUHA STROJŮ NA VÝROBU A ZPRACOVÁNÍ VÝROBKŮ Z PLASTŮ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15600 kč, mzda max. 19000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: kontakt: telefonicky, osobně - Dr. Milady Horákové 185/66, Liberec 7, 2. patro, pondělí a středa od 8.00 do 10.00 hod.,. Pracoviště: Profi jobmaster agency s.r.o. - grupo antolin turnov s.r.o., Průmyslová, č.p. 3000, 511 01 Turnov 1. Informace: Roman Benca, +420 608 447 777.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Z vernisáže výstavy obrazů Duše v obrazech.
24

OBRAZEM: Když malují lidé s duševním onemocněním

Jonáš Kašpar Rosa při cvičení kata.
2

Mladí karatisté Orság a Rosa byli dvakrát první

Zloděj využil nepozornosti turisty a ukradl mu fotoaparát

Pec pod Sněžkou - Zloději, kteří chtějí něco ukrást, jsou v Krkonoších ve střehu, takže nechat něco volně bez dozoru je pošetilost. Té se zřejmě dopustil majitel fotoaparátu Canon, když ho při jedné zastávce u turistické boudy nechal bez dozoru na stole a pak tam svůj majetek už nenašel.

Bikeři ukončí sezonu Trutnovských Trailů prací

Trutnov – Společnou sobotní brigádou oslaví letošní končící sezonu milovníci Trutnovských Trailů, kteří trénují na Čížkových kamenech a v Jestřebích horách.

Krádeže a drogy. Muž za to sedí ve vazbě

Trutnov - Podvod, nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, krádež a porušování domovní svobody. To vše má mít na svědomí jedenatřicetiletý muž, který právě skončil ve vazební věznici.

Zajímavost před hitem víkendu. Divizní derby nezná remízy

Trutnov - Již zítra se uskuteční největší fotbalová událost podzimu. Ve Fortuna Divizi C dojde k měření sil mezi dvěma okresními rivaly - MFK Trutnov a TJ Dvůr Králové nad Labem.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT