VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Houby jsou na rozdíl politiky a fotbalu nepodplatitelné

Pojizeří - Jsou jizerskohorské lesy už zdravější? Znovu tu najdeme lišky a jiné druhy hub naopak zmizely. Objevují se tu i ty, které zde nikdy nerostly. Houby jsou jedním z nejcitlivějších barometrů indikujících „náladu“ v lese.

14.7.2011
SDÍLEJ:

HOUBAŘI MAJÍ SVÁ MÍSTEČKA. Stejně tak Petr Hampl. V úvozové cestě za Zlatou Olešnici šel téměř na jisto. Políčeno měl tentokrát na ryzce černohlávka, kterého nakládá jako delikatesu s mladou cibulkou a papričkou do sladkokyselého nálevu. Foto: DENÍK/ Lenka Střihavková

Zaručené zprávy z jedné lokality o hojném výskytu hub nemusí ještě znamenat, že opravdu všude rostou. Na jedné straně kopce nezakopnete ani o červivou babku, ale za horizontem jen pár metrů daleko se nestačí člověk shýbat.

Jen drobná nuance na vahách přírody, kterou smrtelník nemá šanci zaznamenat, a tady rostou jinde ne. Jak Petr Hampl z mykologické odbočky ve Velkých Hamrech často říká: „Houby jsou prostě neúplatné.“

Ale růst už začaly?
Ano, tento týden. Je to způsobené vydatnými srážkami, pak se silně oteplilo, střídají se teplé dny s teplými dešti a dorůstá Měsíc. 15. července bude úplněk, to bude optimální pro houby.

A co roste?
Zmíním se o lokalitě okolí Tanvaldu, Velkých Hamrů, Lhotky, Zlaté Olešnice. Tam najdeme hřib smrkový, je výborný, ale bývá často červavý. Malinko na ústupu je hřib kovář, ale objevují se spousty lišek, které tu celá desetiletí nebyly. Roste spousta růžovek, starší bývají dost červivé, ale mladé jsou zdravé.

Roste spousta katmanek, to znamená muchomůrek pošvatých, ve variantě muchomůrky oranžové nebo porfyrové, pak klasické katmanky a začínají růst i křemenáče. Za poslední týden jsem našel čtyři, tak to není boom, ale tak za tři čtyři dny porostou. Ale na druhou stranu už je v lese dost lidí.

Jednou jste zmínil, že houbaři jsou v nějakém vztahu se svatým Prokopem?
Ano, měl svátek minulý týden. K tomu se váže staré české přísloví: „Svatý Prokop seje houby“. Tedy že houby začínají růst po tomto svátku. Je to ale závislé i na počasí, jak dorůstá Měsíc. A houby jsou na rozdíl politiky a fotbalu nepodplatitelné, rostou si, jak samy chtějí.

Jmenoval jste lišky. Čím to je, že se znovu objevují? Jsou lesy zdravější? Proč vymizely a jsou tu zpátky?
Je to i podle odborníků z mykologické společnosti v první řadě ozdravením ovzduší. V tomto kraji na Tanvaldsku spalovaly špatné a nekvalitní uhlí všechny textilní továrny a sklárny, které tu byly.

Za druhé k tomu pomohlo i odsíření tepelných elektráren v Polsku například v Turówu a v Německu v okolí města Görlitz. Zplodiny z těchto elektráren se tahem větrů dostaly k nám. My jsme to v rámci RVHP vraceli Polsku zase na Ostravsku. Tato spolupráce fungovala.

V posledních dvaceti až pětadvaceti letech není v Evropě v provozu jediná významnější elektrárna, která by neměla odsíření a tím neprší kyselina siřičitá.

Lišky vyžadují zásadité prostředí a jako smržovité houby nesnášejí kyselé půdy. Proto lišky nikdy nerostly ve větším množství na Souši, kde jsou od přírody kyselé půdy – rašeliniště, ale vždy ve spoustě modřínů. Podhříbek naopak vyžaduje kyselé půdy, tak jsou i prognozy, že díky zlepšování životního prostředí, paradoxně začnou ubývat, ale to je jen teorie.

Je ještě nějaká houba, kterou tak zásadně ovlivnily kyselé deště?
V posledních patnácti dvaceti letech se zde začal objevovat hřib nachovýtrusý. Slováci ho nazývají Čierny hrib. Já ho znám z Tater, kde jsem dlouho pracoval na Černém Váhu, a i tam jsem chodil na houby. K nám se chodí ptát i staří houbaři na jméno houby, kterou za celý život dosud nenašli.

Tento hřib je bezpečně rozpoznatelný – je celý do černa, má černý klobouk i nohu, zespodu trubičkové výtrusnice také hodně tmavošedivé.

Při rozkrojení a zvlášť při zpracování podle některých silně voní podle druhých zapáchá. Pokud je nasbírám, tak je dávám do směsi je tak ze čtvrtiny či třiceti procent.

Krkonošské kyselo podle Petra Hampla

„Kubo, hajnej, Anči, kde zase hernajs jste, to kyselo je moc kyselý!“… Vzpomínáš si na Trautenbergra? Ani v krkonošských pohádkách nezapomněli autoři připomenout jednu z krajových kulinářských specialit…

Tak to pojď po létech zkusit znovu. Vyzkoušej si recept na „Krkonošské kyselo“, připravené z půl kila chlebového kvásku, který si sice můžeš z mouky, kvasnic a vody připravit i doma, ale kvásek ti prodají v každé pekárně, a dobrý - konkurence v oboru je nelítostná…

Na cca 4 litry kysela potřebuješ:
- 0,5 kg zmíněného kvásku
- 3,5 litru vody
- 15 kuliček pepře
- 15 kuliček nového koření
- 6 bobkových listů
- 1 kostku masoxu
- 2 velké dvouhrsti sušených hub ( možno i zamražené, nebo nejlépe čerstvé lišky…)
- Polévkovou lžíci sádla, nebo másla
- 1 velká oloupaná cibule
- 4 vajíčka od slepičky
- Kmín, pepř, sůl (vegetu)
- Sekanou pažitku, nebo petrželku na talíř

A jedem:
Kvásek rozmixuj s litrem a půl studené vody na řídkou kaši. Osvědčil se mi ruční ponorný mixér a to i proto, že je dobře omyvatelný…Jak brzy zjistíš, zaschlým kváskem by se snad daly lepit i podkovy…

Postav na mírný oheň na plotýnku a za stálého dozoru a občasného míchání - hlavně ode dna - nechej převalovat asi 20 minut.
Ve zbývajících asi 2 litrech vody povař cca 30 minut houby a ve varném zvonečku (vajíčku, nebo kusu gázy), nové koření a bobkový list, přidej podrcený pepř, mírně soli, nebo vegety, kmín a masox.

Na tuku vysmaž posekanou cibuli až do tmavě zlatavé barvy, přidej rozklepnutá vajíčka, okořeň solí a pepřem a za stálého míchání smaž hodně do sucha. Přikrytou pánev odstav z plotny.

Povařené houby přeceď do dalšího hrnce, houby ponech na sítku a do vařícího vývaru vmíchej povařený kvásek. Znovu zpracuj ručním mixérem, dochuť a přidej houby a usmažená vajíčka z pánve. Pokud se ti výsledek zdá příliš hustý, přidej čtvrtlitr smetany…(nebo vařící vývar z masoxu).

Kyselo můžeš konzumovat posypané pažitkou již v této podobě, ovšem přidáš-li „šťouchané brambory“ se smaženým špekem na pórku, dosáhneš Nirvány…

Lenka Střihavková

14.7.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

annonce-logo

Nabídky práce

+ Podat inzerát

Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 14 900 Kč

Prodavači potravinářského zboží Prodavačka maso - uzeniny. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14900 kč, mzda max. 16500 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: PRODAVAČKA - maso - uzeniny, Tel. kontakt možný od 7.00 - 18.00 hod., Nabízíme: firemní oblečení, lázně, příspěvek na péči a oděv, zvýhodněný tarif 02, slevové poukázky na odběr zboží, stravenky. Pracoviště: Zimbo czechia s.r.o.- dvůr králové nad labem, 17. listopadu, č.p. 3018, 544 01 Dvůr Králové nad Labem. Informace: Eva Uhrová, +420 725 263 697.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Skladník 19 500 Kč

Skladníci, obsluha manipulačních vozíků Pracovník - ce expedice. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19500 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: PRACOVNÍK - CE EXPEDICE - pouze noční směna, ukončené středoškolské vzdělání, znalost práce na PC podmínkou, znalost SAP výhodou, znalost obsluhy manipulačních vozíků výhodou, znalost AJ/NJ výhodou, dobrý zdravotní stav a fyzická kondice, časová flexibilita, spolehlivost, Náplň práce: zajišťování expedičních činností ( příjem zboží, vychystávání, finální balení), administrativní práce spojené s expedicí výrobků, zabezpečení základní údržby manipulační techniky, V případě zájmu zasílejte životopisy na uvedený e-mail.. Pracoviště: Argo-hytos s.r.o., Dělnická, č.p. 1306, 543 01 Vrchlabí 1. Informace: Petra Košková, .

Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 16 100 Kč

Prodavači potravinářského zboží Prodavačka maso - uzeniny. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16100 kč, mzda max. 17250 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: PRODAVAČKA - maso - uzeniny, Tel. kontakt možný od 7.00 - 18.00 hod., Nabízíme: firemní oblečení, lázně, příspěvek na péči a oděv, zvýhodněný tarif 02, slevové poukázky na odběr zboží, stravenky. Pracoviště: Zimbo czechia s.r.o. - pracoviště, Nádražní, č.p. 1513, 543 01 Vrchlabí 1. Informace: Eva Uhrová, +420 725 263 672.

Výroba - Výroba Montážní dělník 16 000 Kč

Montážní dělníci ostatních výrobků Operátor -ka montážní linky. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: OPERÁTOR - KA MONTÁŽNÍ LINKY - manuální zručnost, pracovitost, zodpovědnost, schopnost pracovat v třísměnném provozu, Nabízíme: pestrou, fyzicky nenáročnou práci v čistém prostředí, zázemí menší firmy, pravidelné navyšované mzdové ohodnocení odpovídající výkonu a pracovnímu nasazení, firemní benefity, V případě zájmu zasílejte životopisy na uvedený e-mail, možný i tel. kontakt.. Pracoviště: Takata czech s.r.o., Na Ohradech, č.p. 264, 542 33 Rtyně v Podkrkonoší. Informace: Martina Valentová, +420 499 739 984.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

V Krkonoších se rozjedou vleky, letní sezóna je tady.

V Krkonoších se rozjedou vleky. Letní sezóna je tady

Hokejisté z města na Labi od čtvrtečního odpoledne vědí, pod kterým trenérem v září vlétnou do své druhé sezony ve II. lize. Dosavadního kouče Juraje Juríka u kormidla HC Rodos nahradí místní rodák Ladislav Lubina.

Velký comeback! Ke kormidlu dvorských hokejistů usedá Lubina

V Uffu začne Krkonošský veletrh

Trutnov – Stavíte, opravujete, zahrádkaříte nebo se jen zajímáte o novinky na trhu? Inspirovat se můžete tento týden na Krkonošském veletrhu, který se uskuteční v pátek od 9 do 18 hodin a v sobotu od 9 do 17 hodin v Uffu.

Závěrečná basketbalová mise: pro medaili

Trutnov – Čtvrtfinálovým vítězstvím nad rivalkami z Hradce Králové si kadetky trutnovské Lokomotivy zajistily účast na mistrovství republiky. Při něm bude o víkendu čtveřice nejlepších družstev v Benešově válčit o extraligový titul.

Seriál Deníku: Dobové snímky najdete tentokrát z obce Mostek

Mostek – Letos si připomínáme stoleté výročí od vzniku Československa. K oslavám se připojuje i regionální Deník, a to unikátním projektem Jak jsme žili v Československu.

Dealery policisté načapali před obchodní schůzkou. Už sedí

Dvůr Králové nad Labem – Dva muže ve věku 31 a 32 let zadrželi kriminalisté těsně před pokusem prodat drogy. Policejní komisař už proti dealerům zahájil trestní stíhání ze zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT