Ještě si musí počkat. Původní časový plán na výstavbu nového biatlonového areálu v kolébce krkonošského lyžování se totiž nestihne dodržet.

„Hraběnka je prostě náš dlouholetý sen. Snad se konečně naplní," svěřil se v loňském listopadu předseda jilemnického Klubu biatlonu Jan Sucharda. Tehdy se ještě zdálo, že by už během roku 2016 mohl vyrůst v Jilemnici nový biatlonový a lyžařský areál.

I Sucharda už ale nyní ví, že bude muset snít ještě o nějaký čas déle. Městu se totiž nepodařilo plně zajistit financování projektu. A už nyní je jisté, že před nadcházející zimní sezonou stavbaři dílo rozhodně nedokončí.

Rada města totiž musela zrušit výběrové řízení na dodavatele. „Všechny čtyři nabídky, které jsme obdrželi, o mnoho převyšovaly cenu, s níž jsme počítali," řekla Deníku starostka města Jana Čechová. Jilemničtí si původně představovali, že by areál měl stát 50 milionů korun bez DPH. Jak potvrdila starostka města, nabídkové ceny na realizaci stavby se však shodně pohybovaly na hranici milionů sedmdesáti. A proto se projekt přestavby pozdrží, musí se totiž soutěžit znovu.

Přestavět Hraběnku letos nestihnou. Kvůli vyšší ceně

V Jilemnici má vyrůst moderní sportovní areál. Jeho součástí mají být zpevněné komunikace o délce cca 8 kilometrů, biatlonová střelnice s 20 stavy včetně osvětlení a provozní budovy určené pro místní sportovní oddíly, školy i veřejnost. Součástí mají být i manipulační plochy a technologie pro zasněžování.

Současné sportoviště bylo na Hraběnce vybudováno v letech 1974 až 1976. Od té doby nedoznalo změn a pro vyžití veřejnosti a sportovců pro moderní účely tréninku je prakticky nepoužitelné.

„Máme slíbené dotace od Libereckého kraje, od Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, další finance má poskytnout také svaz biatlonistů. Město se rozhodlo investovat 20 milionů korun," potvrdila starostka Jilemnice Jana Čechová. Oproti původním plánům ale nyní bude muset radnice hledat další zdroje. „Město bohužel v současné době nemá ani s dotacemi k dispozici 70 milionů korun. Proto jsme se rozhodli, že celou zakázku vypíšeme znovu s tím, že se ji pokusíme připravit na více etap a smlouvy budeme uzavírat postupně. Ani zákon by nám neumožňoval, abychom nějakou z nabídek přijali. Musíme ji totiž vypsat znovu v režimu významné zakázky," sdělila starostka Jilemnice Jana Čechová. „Chtěli bychom ji vypsat ještě během srpna, abychom letos mohli zahájit nějaké práce. S dokončením počítáme zhruba do října roku 2017," doplnila Jana Čechová.

„Nadále zůstává cílem vybudování celého areálu tak, jak byl vyprojektován. V režimu významné zakázky musíme soutěžit proto, abychom v případě vyčlenění dalších finančních prostředků mohli výstavbu dokončit bez rizika, že budeme nařčeni z dělení zakázky," vysvětlil pro zápis ze zasedání zastupitelstva Aleš Vaněk.