Už tuto sobotu se otevřou také brány Hospitalu Kuks. „Zatím k nám chodí jen objednané skupiny, oficiální zahájení sezony máme v sobotu, kdy bude otevřeno od 9 do 17 hodin. Stejně jako v ostatní dubnové víkendy,“ potvrdil kastelán Libor Švec. Podle jeho slov bude Kuks návštěvníkům přístupný bez jakéhokoliv omezení i přes rozsáhlou obnovu, která se koná v rámci projektu Kuks Granátové jablko.

Hospital byl původně zaopatřovací ústav pro vojenské vysloužilce se špitálem a konventem milosrdných bratří u Nejsvětější Trojice. Zavítat lze také do lapidária s originály alegorií Ctností a Neřestí od nejvýznamnějšího českého barokního sochaře Matyáše Bernarda Brauna. Dále do hraběcí hrobky i farmaceutického muzea.

Do ráje na Trosky

Bizarní zřícenina gotického hradu z konce 14. století se stala jedním ze symbolů Českého ráje a hlavně známou turistickou atrakcí. Také zde začíná sezona v sobotu, každý dubnový víkend sem můžete zavítat od 8.30 do 16 hodin. Při prohlídce má návštěvník možnost seznámit se s historií hradu a vystoupat na věž Babu i na vyhlídku pod věží Panna, které skýtají jedinečný rozhled do okolní krajiny.

Valdštejn už začal

S mírným předstihem začala sezona na hradě Valdštejn, který přivítal první letošní návštěvníky již o uplynulém víkendu. Po celý duben bude památka, patřící městu Turnov, otevřena o sobotách a nedělích od 9. do 17.30 hodin. V letošním roce bude příchozí provázet polepšený loupeživý rytíř Šof z Helfenburka, který přiblíží nejen život na středověkých hradech, ale i valdštejnskou raritu mordovací soutěsku. Na sezonu je připraveno i několik nočních prohlídek, programy pro rodiny s dětmi navštívit bude možné i expozici Chvála pískovce.

Ceny vstupného:

Kuks: Hospital plné 70, zlevněné 50, rodinné 220 Kč. Hraběcí hrobka 30/20/90, farmaceutické muzeum 40/ 30/130.

Trosky: dospělí 60, děti 40, rodinné 160 Kč.

Valdštejn: plné 50, děti, studenti, senioři 25, děti do šesti let zdarma.