„Se současným stavem jsme spokojení, pro oba objekty se našlo využití. Nájemci se o ně starají, vypadá to tu docela pěkně. A je reálná šance, že po deseti letech si je i odkoupí," vidí budoucnost nadějně starosta, Helmut Anders.

Situace ale nebyla vždy takhle jasná. „Když celnice skončila, dostali jsme nabídku k bezúplatnému převodu. Nevěděli jsme ale, co s tím. Tak jsme odmítli. Hlavní budova, kdysi obytná, byla uvnitř nevhodně přestavěná. V jedné půlce polská strana, ve druhé česká. Samé šatny, sprchové kouty, toalety a pár kanceláří," vyjádřil se tehdy starosta Helmut Anders. S využitím soustavy buněk, ač relativně nové, to vypadalo taky nejistě.

Výběrová řízení bez výsledku

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových následně vypsal několik výběrových řízení na prodej. Pokaždé bez výsledku a tak se opět obrátil na obec. Po opětovném projednání nakonec zastupitelé souhlasili.

A nakonec to byla dobrá volba. „V buňkách podnikají Vietnamci a dokonce tam i bydlí. Nemáme s nimi žádný problém. Velký zděný objekt si pronajala firma Gevron. V obou případech máme dohodu o následném odkupu v roce 2019," říká k současnému stavu Helmut Anders.

Součástí převodu na obec totiž byla desetiletá lhůta, po kterou Královec nemůže převzaté objekty prodat. A pokud by celníci potřebovali, musí jim na hranici zajistit zázemí. „Můžeme je ale pronajímat a hlavně, podařilo se nám najít solidní zájemce. Jinak bychom nevěděli, co s tím a pro malou obec, jako je Královec, by bylo složité se o objekty starat," dodává starosta.