Na Partnerské hudební dny, pořádané Musikschule Baunatal, vyrazí plný autobus mladých hudebníků z vrchlabské Základní umělecké školy Karla Halíře.

„Vypadá to jako výlet, ale výlet to není. Od rána do večera se cvičí, společně s německými žáky se připravujeme na společná vystoupení. Během pěti dnů zvládneme čtyři koncerty,“ přibližuje program v německé spolkové zemi Hesensko ředitel ZUŠ Radek Hanuš. „Orchestr, který společně sestavíme, mívá až osmdesát členů. Je to další potvrzení faktu, že hudba spojuje,“ dodává. Vrchlabská výprava absolvuje komorní koncert v kostele, koncert orchestrů, koncert Big Bandu a varhanní koncert v podání Radka Hanuše a jeho kolegů a kolegyň. „Letos máme nový repertoár, budeme hrát osm nových orchestrálních věcí,“ upřesňuje s tím, že příprava na jednotlivé skladby probíhala čtyři měsíce.

Vrchlabská ZUŠ Karla Halíře, která sídlí v bývalé vile automobilového továrníka Josefa Petery z roku 1933, má za sebou účast na mezinárodním hudebním festivalu v polském Nowogrodzieci. Výtvarný obor se dočká v příštím školním roce úzké spolupráce s polskými Kowary, která vyvrcholí společnou výstavou v obou městech. „Mezinárodní spolupráci považuji za zásadní a jednu z priorit,“ zdůrazňuje ředitel Radek Hanuš. Významným aktem se má stát zapojení Vrchlabí do velkého hudebního projektu pěti měst na Labi, společně s Hradcem Králové, Drážďany, Magdeburgem a Hamburkem.