O cílených opatřeních pro Královéhradecký a Karlovarský kraj mluvil ve středu odpoledne ministr vnitra a předseda Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD). Jaká opatření bude na čtvrtečním zasedání vlády navrhovat, ale nesdělil. „Mohu vás ujistit, že hermetické uzavření žádné části Česka se nechystá,“ řekl pouze Hamáček. To potvrdil i hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS). Ve hře však může být podle vlády kromě zpřísnění hygienických opatření právě zákaz cestování do kraje s výjimkou pracovních důvodů. „Předpokládám, že případné návrhy na opatření budou zaměřené pouze na preventivní omezení mobility lidí a nebudou se dotýkat veřejnosti, která zde bydlí, žije a pracuje,“ dodal Červíček.

Předseda vlády Andrej Babiš však vidí situaci jinak. Novinářům během středeční návštěvy Srbska řekl, že nechápe, proč hygienici už dávno neuzavřeli okresy Trutnov, Cheb a Sokolov podobně, jako to udělali na jaře s Litovlí na Olomoucku. "Ptal jsem se hygieniků, proč tohle už dávno neudělali na Trutnovsku, Sokolovsku a Chebsku. Toto jsou centra nákazy, která mají obrovský počet nakažených, a tady si myslím, že hygiena měla už dávno konat," reagoval Babiš na otázku, jak by mohlo čtvrteční rozhodnutí vlády vypadat.

Armáda testovala ve středu obyvatele v Mladých Bukách v knihovně.
Výsadkáři úřadovali v knihovně. Šťourali mezi bestsellery, lidé mrzli

Server Aktuálně.cz ve středu odpoledne zveřejnil dokument podepsaný hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou. Podle něj se uzavírka celého Trutnovska opravdu chystá. Cestovat z okresu by bylo možné jen v případě předložení negativního testu na koronavirus a prokázání důvodu cesty.

"S ohledem na výše uvedené nezbytné omezení pohybu osob z nejvíce postižených krajů navrhujeme uzavření tří nejvíce postižených okresů, tj. Sokolov, Cheb a Trutnov, a pro umožnění výstupu/vstupu z postižených okresů požadovat kombinaci negativního antigenního testu na přítomnost antigenu SARS-CoV-2, který nesmí být starší 72 hodin a prokázání důvodu vstupu," stojí v dokumentu.