Jediný překlep může v dnešní elektronické době přijít hodně draho. Stačí malá chyba při zadávání platebního příkazu, a libovolná částka putuje úplně jinam. Těžko pak spoléhat, že dotyčný bude solidní a částku ihned vrátí.

Své o tom vědí dva lidé z Trutnovska, kteří se do takové situace dostali. „Ve čtvrtek policisté ve dvou případech dokumentovali přečin zatajení nálezu. Poškození oznámili, že při platbě převodem z bankovního účtu zadali špatné číslo konta příjemce," potvrdila mluvčí policie Šárka Pižlová.

Došlo tak k absurdní situaci. Lidé peníze odeslali, své pohledávky přitom neuhradili a ještě o finance přišli. Výše škody se blíží k 15 tisícům.

Pokud peníze pošlete na neexistující číslo účtu, relativně rychle by se měly vrátit zpět. Když ne, je třeba oslovit banku a vyplnit žádost se všemi potřebnými údaji. „Banka se v souladu s vaším oznámením zeptá majitele účtu, kterému byla částka připsána, zda mu náleží či nikoliv. Pokud přizná, že mu peníze nepřísluší, máte vyhráno. Pokud se rozhodne zapírat, banka ho vyzve k vrácení peněz, jelikož je má bez právního důvodu. Nezafunguje-li to a nepomůže-li ani vaše výzva k dobrovolnému vydání na základě vyžádaných údajů o majiteli účtu, nezbývá než podat žalobu," radí portál dTest, poskytující servis spotřebitelům.