S běžkami jen na hřebeny nebo třeba na kolečko pod skokanskými můstky v Lomnici nad Popelkou, se sjezdovými lyžemi na upravené svahy skiareálů vybavené dostatečnou vrstvou umělého sněhu, ale na všechna ostatní místa pohodlně dojdete v pohorkách. Některým dětem začaly jarní prázdniny a do regionu zamířily stovky rodin.

Penziony hlásí většinou plno a to nejen v Jizerských horách, ale i v Českém ráji. Jedním z cílů výletu se může stát nejkrásnější rozhledna v České republice vůbec, a to Štěpánka – kamenná novogotická rozhledna na vrchu Hvězda, která se nachází na pomezí Jizerek a Západních Krkonoš (na snímku Petra Zbranka). Přístupná je po silnici od průsmyku v Příchovicích. Díky prokácení lesa na jednom úbočí je od ní z planiny s křížem krásný výhled, i když samotná věž je v zimě většinou uzavřena. A jak vypadal víkend v Jizerských horách a západních Krkonoších? „Návštěvnost byla velmi slušná. Začalo to už v pátek, kdy víkend otevřely pololetní prázdniny, stejné to bylo i v sobotu. V neděli bylo lidí už o něco méně," řekl ředitel Ski Bižu Pavel Bažant. V Bedřichově, na Severáku a Tanvaldském Špičáku, se dá lyžovat na víc než 10 kilometrech tratí, které Ski Bižu spravuje. I když hlášení meteorologů nejsou nijak příjemná, stačilo, aby ze soboty na neděli lehce přimrzlo. V nížinách sice pršelo, ale na horách zasněžilo. „Napadlo asi pět centimetrů nového sněhu. Podmínky to výrazně zlepšilo. V sobotu byly sjezdovky poměrně rychle měkké," doplnil Bažant. Pod nulou nebo těsně kolem nuly se pohybovaly teploty i v Harrachově, kde na sjezdovkách leží kolem 50 centimetrů sněhu.

U vleků se chvílemi tvořily fronty. I sem zamířily o víkendu tisíce lidí. Plná byla i parkoviště. Provoz částečně komplikovala porucha lanové dráhy Delta. Místo ní vozily lyžaře autobusy. V dobrém stavu je podle posledních informací Jizerská magistrála spravovaná obecně prospěšnou společností Jizerská. „I v pondělí ráno vyrazily rolby z Bedřichova a Jizerky," doplnila ředitelka společnosti Silvie Kalinová. Díky tomu, že do hor přijelo množství dětí, mají napilno lyžařští instruktoři. Příjmy z lyžařských škol a dalších doprovodných služeb tvoří nezanedbatelnou část tržeb skiareálů.

„Každý rok rostou. U nás se podílí zhruba deseti procenty," uvedl Bažant. Rostoucí zájem je podle něj hlavně o gastronomii.

(js, jm, čtk)