Kampaň, hlasování, koaliční jednání… ustavující zasedání. Teprve tam končí celý volební proces a teprve z něho vychází konečná podoba vedení měst a obcí. Naprostá většina se jich koná tento týden. A na mnoha radnicích už mají jasno.

Jasné Vrchlabí

Jasné se jevilo rozhodování ve Vrchlabí vzhledem k nadpolovičnímu zisku uskupení Zvon. A tak se taky stalo. Starostou zůstává Jan Sobotka, nemění se ani místostarostové Michal Vávra (Zvon) a Alfréd Plašil (VPM). Dokonce i rada bude působit ve stejném složení, Milan Dejmek, Luboš Dlabola, Milena Dušková a Bedřich Hanousek.

Remíza v Úpici

I když má každé zastupitelstvo lichý počet členů, v Úpici se ve středu zrodila remíza. Navíc způsobem dosti neobvyklým. Na post starosty byli nominováni Martin Boháč (ANO 2011) a Jaroslav Hůlek (ČSSD). K tomu ale Zdeněk Peterka navrhl ještě Petra Hrona, ten však kandidaturu s díky odmítl. Hlasování pak skončilo 6:6 a jeden hlas byl neplatný. Ten, který obdržel Petr Hron. „Naše sdružení Žít v Úpici, ač ve volbách zvítězilo, nikoho na starostu nenavrhlo. Chtěli jsme místostarostu. Dopadlo to ale takhle, takže nezbývá než pokračovat v jednání. Další zastupitelstvo bude 26. listopadu," informoval Lukáš Bárta.

Bernartická rošáda

Pod Vraními horami se nemění osoby, ale funkce. Do starostenské kanceláře se stěhuje Radek Hojný, dosavadní zástupce, místostarostou se stal Václav Schreier, který Bernartice vedl dosud. „Máme tu dvě sdružení a podle toho se hlasovalo. Obě volby dopadly 8:7. Důvodem ke změně byl vyšší počet hlasů, které jsem od občanů obdržel," řekl Radek Hojný.

Žacléř při starém

V nedalekém Žacléři se na vedoucích pozicích nemění nich. Dosavadní starosta Miroslav Vlasák získal 15 hlasů od šestnácti přítomných, post bez problémů dvanácti hlasy obhájila i místostarostka Eva Rennerová.

Špindl napůl

Krkonošské středisko povede dosavadní starosta Vladimír Staruch, nově s místostarostou Ivanem Bilou, oba ze sdružení Pro náš Špindlerův Mlýn. Do rady usedne Adolf Klepš, Pavel Jirsa, Hynek Dvořák.

Ve Rtyni v Podkrkonoší dali voliči jasně najevo, že nechtějí nic měnit a od středečního odpoledne je to potvrzené. Starostou zůstává Zdeněk Špringr, místostarostou Jiří Hanuš. Do rady města byli zvoleni ještě Jiří Nágl, Štěpán Hubálovský a Stanislav Řezníček.

Rozhodnuto je po středě také ve Svobodě nad Úpou, mandát pokračovat dostal dosavadní starosta Jiří Špetla. „Na pozici místostarosty se posunul radní Petr Hynek, novým členem rady je Jaroslav Chmelař. V práci z minulého volebního období budou pokračovat Petr Týfa a Václav Jiránek," informoval.