VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jak na kocovinu čili Když člověk vstává z opice

Už nikdy nebudu pít! – nejčastěji zrazované novoroční předsevzetí. Samozřejmě to nemyslíme vážně, ale vstoupíme-li do nového roku s brutální kocovinou, nelze se divit naší lamentaci. Proto Deník přináší z různých krajů osvědčené rady, recepty a vyprošťováky pro boj s kocovinou. Žádný není zaručený, ale každý z nich někomu pomáhá. Inu, de gustibus non est disputandum.

31.12.2017
SDÍLEJ:

Horalé radí: výšlap, bujón, česnečka
Horalové v Jizerských horách a Podkrkonoší nejčastěji vyráží ven na čerstvý vzduch, aby zahnali kocovinu. Zbytek lidí volí nejčastěji pohodlnější variantu – horký silný vývar. „Vývar od babičky je ideální lék po silvestru, chodíme k ní pravidelně na novoroční oběd, kde se teprve dávám trochu dohromady,“ vysvětlil Adam Pokorný z Liberce, jak se dostává z kocoviny.

Nejlepší je podle něj klasický hovězí vývar. „Když to ale přeženu s alkoholem jindy a potřebuju ráno fungovat, stačí i bujón v kostce nebo instantní polévka.“ O dvě generace starší František z Podještědí se také spoléhá na polévku, ale s česnekem. „Česnečka je nejlepší a nejúčinnější lék, v naší rodině se to traduje a vaří se vždy po nějaké veselce, aby se nám opilcům ulevilo.“ 

 
Ústečáci ztékají Milešovku
Máte alkohol v krvi? Tak ji pořádně rozprouděte, ať vyprchá. Jak? Třeba během nebo výšlapem na nejbližší horu (V Ústeckém kraji se například chodí na královnu Českého středohoří Milešovku). Ano, i takové rady lidé s třeštící hlavou občas slýchají, a nutno říct, že někomu zvýšená fyzická aktivita při kocovině skutečně pomáhá. Avšak pozor, lékaři varují, že při námaze se už tak dehydratované tělo potí, a tedy dále odvodňuje. Ani rovnováha není „po tahu“ kdovíjaká, takže hrozí pády a úrazy. V kocovině také klesá hladina glukózy v krvi, což aktivita ještě zhorší a výsledkem může být bezvědomí. Hrozí i náhlá srdeční příhoda. Lékaři naopak doporučují doplnit vodu a minerály a hlavně – odpočívat.

Opavany vyprostí Vitaminátor
Nápoj je postaven z regionálních surovin a slezského ovoce v podobě přírodních šťáv Vitaminátor. Použít ale můžete i přírodní šťávy od jiných výrobců nebo vlastní výroby.

Na přípravu čtyř porcí potřebujeme:
limety 2 ks
hnědý cukr 4 kávové lžičky
led
1 sklenice šťávy Vitaminátor jablko a celer
1 sklenice šťávy Vitaminátor jablko a petržel
1 sklenice šťávy Vitaminátor jablko a červená řepa
špetka soli
čerstvý mletý pepř
worcester
tabasco
řapíkatý celer 4 stonky

Připravíme si sklenice typu long o objemu minimálně 0,3 l. Do sklenic vložíme nakrájené limetky a cukr a podrtíme je. Sklenice naplníme do 1/3 ledem. Postupně přidáváme všechny mošty. Mírně osolíme, zakápneme podle chuti worcestrem a tabaskem a nápoj promícháme dlouhou lžící. Na závěr vložíme stonek řapíkatého celeru a hladinu nápoje posypeme čerstvým mletým pepřem.

Náš tip
Stará barmanská rada říká: „Čím ses zkazil, tím se naprav.“ Drink lze připravit také jako alkoholický – přidáním vodky nebo bílého rumu. Výbornou kořenitou příchuť mu dodá gin.

Pelhřimovští spoléhají na pochod s placatkami
Ověřený vyprošťovák se zaručeným výsledkem praktikují po desetiletí pelhřimovští turisté. Podstatou je společná novoroční vycházka do okolí Pelhřimova. Tato metoda nikdy neselhala, takže nebude chybět ani tentokrát. Předseda pelhřimovského odboru Českého klubu turistů Pavel Pípal upřesňuje, že skupinu tvoří třicet až padesát lidí. Výbava u řady z účastníků je standardní. „Bereme s sebou placatice, nejčastěji je plníme slivovicí z nedaleké regionální pálenice.“

Procházka tradičně končí nad pelhřimovským Poutníkem, produktem z regionálního pivovaru. „Někdo si dá i tlačenku s octem nebo salám s cibulí. Nikdy se nestalo, že by společná novoroční procházka a posezení v hospůdce někomu ublížily,“ dodává k vyprošťováku v režii pelhřimovských turistů Pavel Pípal.

Rada jak na kocovinu ze Zlínska
Na ranní nevolnost pomůže kola zbavená bublinek. Dodá potřebné cukry a kofein pomůže zbystřit smysly. Přidané menší množství tvrdého kvalitního alkoholu (žádný laciný rum a podobně!) pak pomůže zmírnit následky kocoviny. Té lze předejít i konzumací čisté vody na konci večírku. Mimo jiné zmírní odvodnění organismu a tím i bolest hlavy. Není pochyb o tom, že to není pro tělo ideální – ale před usnutím si lze vzít běžnou tabletku proti příznakům nachlazení, která rovněž umí nelibé pocity po probuzení zmírnit.

Jak na bolehlav radí i pivovarníci z Přerova
„Mám vyzkoušeno, že na kocovinu funguje hodně hutná a silná česneková polévka. Je také potřeba vypít veliké množství vody s vitamínem C, a to ve formě citronu i celaskonu. Tělo se musí zavodnit a dostat zpět zejména právě vitamín C,“ radí ředitel pivovaru Zubr Tomáš Pluháček. A jak je to s „pivem na spravení“? „Pivo může pomoci také, ale určitě ne samotné. Obsahuje mnoho radikálů, vitamínů – například vitamín B i cukry. V těle tak může doplnit energii, kterou vydalo při předchozím popíjení.

Ale musí se opatrně; pokud se bude organismus zavodňovat pivem, lehce se vrátí do opilosti,“ upozorňuje Tomáš Pluháček. K jeho radám se připojuje i sládková Nataša Rousková. „Silný kuřecí vývar, i pivo. S pivem se musí opatrně. Zbytkový alkohol, který se potká s čerstvým se násobí, na to je potřeba dát si pozor. Někomu pomáhají kyselé okurky nebo rybičky, ale to nebyl nikdy můj případ.“ 

Z Rokycanska: zakysanka, chilli, sodovka a „tygři v láhvi“
Dvě lžíce zakysané smetany do půllitru, osolit, přidat mleté chilli a a půllitr dolít sodovkou nebo perlivou vodou. Pak se napít, respektive vypít tolik, kolik člověk snese. Nebo než se mu udělá dobře. Jinak lze na kocovinu ještě nabídnout utopence zvané Tygři v láhvi, které jsou v Plzni vyhlášené. 

Řepná verze Bloody Mary z Pardubicka
Barman Martin Straka se s námi podělil o svoji recepturu na drink, který se bude podávat v jejich baru 1. a 2. 1. „Mám rad klasické drinky, a proto jsem si připravil tzv. twist – upravení receptury drinku – Bloody Mary, kde jsem použil 3 cl vodky, 1,5 cl becherovky, šťávu z rajčat, kapku čerstvé citronové šťávy, sůl, pepř, worcesterovou omáčku, tabasco, tinkturu z červené řepy – lze použit kapku nálevu ze zavařené červené řepy.

Drink podávám v menší polévkové misce s křenovou šlehačkou a sušenou červenou řepou.“ Martin Straka má zato, ze i klasická Bloody Mary postaví člověka na nohy. „Někdo do přidává i vajíčko, já preferuji bez. Jinak také doporučuji při pití alkoholu průběžně ,zalévat´ čistou vodou. To je velmi důležité. Před spaním se určitě osprchovat a dát si vitamin C.“

PŘEDCHOZÍ
1/2
DALŠÍ

Autor: Redakce

31.12.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 17 000 Kč

Prodavači potravinářského zboží Prodavač/ka maso, uzeniny, lahůdky - TRUTNOV. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Jedná se o řeznictví Procházka (PMU CZ, a. s.), v prostorách Kauflandu ve městě TRUTNOV. , , Pracovní náplň , • prodej masa , • příprava a prodej uzenin, lahůdek a pečiva , • manipulace se zbožím , , Požadujeme , • vyučení v oboru (prodavač nebo řezník) výhodou , • chuť do práce , • nezaučené zaučíme , , Nabízíme , • pracovní poměr na dobu neurčitou s pravidelně vyplácenou mzdou , • bonusy za plnění tržeb, zaměstnanecké nákupy, stravenky , • kreativní práci s lidmi s možností postupu , , V případě zájmu se v dopoledních hodinách zastavte přímo na prodejně, nebo svůj životopis zašlete na mzofova@prochazka.cz.. Pracoviště: Pmu cz, a.s., pracoviště trutnov, Horská, č.p. 647, 541 02 Trutnov 4. Informace: Michaela Zofová, +420 727 901 088.

Stavebnictví - Stavebnictví Stavební dělník 12 800 Kč

Dělníci v oblasti výstavby budov Pomocný stavební dělník. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12800 kč. Volných pracovních míst: 9. Poznámka: POMOCNÝ STAVEBNÍ DĚLNÍK - spolehlivost, pracovitost, pracoviště: okres Trutnov ( dle zakázek). Pracoviště: Exteriér interiér s.r.o. - vrchlabí, Na bělidle, č.p. 900, 543 01 Vrchlabí 1. Informace: Volodimir Fedorovics Jurik, +420 775 693 773.

Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 110 Kč

Kuchaři (kromě šéfkuchařů) Kuchař - ka. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 110 kč, mzda max. 130 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: KUCHAŘ - KA - možno i se základním vzděláním s praxí, schopnost samostatné práce, spolehlivost, strava a ubytování zdarma v rámci výkonu činnosti přímo na Kolínské Boudě. Pracoviště: Mountain hotels s.r.o.- hotel kolínská bouda, 542 21 Pec pod Sněžkou. Informace: Martin Hynšt, +420 777 693 273.

Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 14 000 Kč

Prodavači v prodejnách PRODAVAČ/KA V KLÍČOVÉM CENTRU. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14000 kč, mzda max. 18000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: požadujeme vyučení nebo střední ukončené vzdělání, , nutná manuální zručnost a snaha učit se novým věcem v oboru, , prac. doba obchodu: po - pá od 8.00 do 17.00 hod.,, sobota: každá druhá od 8.00 do 11.00 hod.,, , kontakt: e-mailem, telefonicky všední dny do 16.00 hod.,. Pracoviště: Feba spol. s r.o., Sobotecká, č.p. 222, 511 01 Turnov 1. Informace: Ondřej Hlavatý, +420 728 194 894.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Busta Karla Kramáře na rodném domě ve Vysokém nad Jizerou. Odhalena byla v roce 1927, v roce 1943 byla odtud odstraněna na příkaz nacistů a po válce zazděna před komunisty.

Atentát na Karla Kramáře zmařila kšanda

Letní plavecké MČR v Praze
4

Zlaté medaile Elhenické a Šimánové s republikového šampionátu plavců

Oživili prvního československého předsedu vlády

Vysoké nad Jizerou /FOTO, VIDEO/ - Na osobnost Karla Kramáře, slavného rodáka, zaměřili ve Vysokém nad Jizerou pozornost při víkendových oslavách 100. výročí republiky.

Nivy mají hotovou hrubou stavbu, vyroste tam i 3D bludiště

Trutnov /FOTO, VIDEO/ - Největší investiční akce města od doby postavení Společenského centra UFFO má za sebou první etapu.

OBRAZEM: Otcové si to rozdali v Rudníku v nezvyklém pivním pětiboji

Rudník - Přeskakovali balíky slámy, vrhali se střemhlav jako bowlingová koule proti vodním barelům, tahali pivní sudy. Opravdu zajímavý pivní pětiboj si užili účastníci sobotního Dne otců v Rudníku.

Školní spoj ve stromě a kosení jako české tchai-ťchi: zhlédněte videa víkendu

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku o víkendu 13. až 15. července 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT