„Doporučuji začít pít co nejpozději, prokládat nealko nápoji a hojností jídla a také se pohybovat. Vstřebávání alkoholu zpomalují tučná jídla,“ doporučuje odborník.

Poslední den v roce je pardubická záchytná stanice zavřená, takže pro silvestrovské opilce bude záchytným bodem hradecká.

Žádné převratné novinky se tu ale během roku neudály. Kapacita je stále osm lůžek a o loňském Silvestru byla plně vytížena.

Tomáš Satoranský
Sportovní rok 2019: to byly rekordy, skandály i kuriozity. Co přinese ten nový?

Během letošního roku zatím „využilo služeb“ zařízení, které zajišťují péči lidem intoxikovaným alkoholem nebo drogami 1253 klientů, tedy více než v roce 2018. Loni skončilo v péči hradecké protialkoholní stanice celkem 1186 lidí.

„Na silvestrovskou noc se nepřipravujeme nijak speciálně, až bude plno, nebudeme nikoho přibírat,“ říká lakonicky ředitel.

Taxa za „ubytování“ je stále stejná, za jednu noc je to 2000 korun. Nejhorší je podle ředitele vymáhání peněz. Řada přijatých lidí je ze sociálně slabších vrstev. Vymáhání peněz je v takových případech složité a většinou se nedaří. Celková částka, kterou lidé záchytce dluží, dosahuje několik milionů korun. Provoz zařízení tak dotuje krajský úřad.

Místo na horách spal na peronu

Vlastimil Kyral se s námi dělí o nedělní příhodu, kdy se hradecká záchytka proměnila ve skladiště.

O velkém štěstí může mluvit muž, který se v neděli vydal vlakem do hor s plnou výbavou – lyžemi, snowboardem, velkým kufrem a baťohem. Na hory nedojel, ustlal si v Pardubicích na peróně. „Přivezli ho k nám, měli jsme to tu jako ve skladu,“ směje se ředitel hradecké protialkoholní stanice Vlastimil Kyral.

JASMÍNA VYTLAČIL přišla na svět na 24. prosince v 17.25 hodin. Po narození měřila 50 cm a vážila 3570 g. Nejkrášnější dárek pod stromeček dostali rodiče Martina a Petr Vytlačil z Hradce Králové. Doma se těší tříletý bráška Adámek.
OBRAZEM: Vítáme v uplynulých dnech narozená miminka

A jak si poradí s opilci, které nepřevezme záchytná stanice, policisté?

Tisková mluvčí Alena Kacálková uvádí hned několik variant řešení.

Pokud je záchytná stanice obsazená, policisté se snaží vše operativně řešit. Pokud to jde, kontaktuje rodinu a opilce převeze domů.

„Když vyžaduje zdravotnický dohled, kontaktujeme zdravotnické zařízení. V případě, že se dopustí protiprávního jednání, skončí po souhlasu lékaře v cele. Odtud se propouští, až když vystřízlivý,“ popisuje policistka osud těch, kteří neznají svojí míru.