Borůvky patří k našemu nejcennějšímu ovoci. Plody můžeme sbírat od konce června do konce září. Obsahují cukry, ovocné kyseliny, pektiny, vitamíny skupiny B, v menším množství také vitamín C a karoten. Jsou bohaté na minerální látky, obsahují mangan, hořčík, draslík, železo, měď, zinek i chrom. Působí proti infekcím, zlepšují imunitu, pomáhají při zánětech močových cest, ale i protistresově. Chrání před stařeckou demencí a dokonce se jim připisuje i protirakovinný účinek.

Při nákupu borůvek byste si je měli především dobře prohlédnout. Dokáží totiž rychle podléhat plísním, které na první pohled jen těžko rozpoznáme. Nesmí být mokré až vodnaté, ty jsou již přezrálé a nevydrží dlouho. Měly by být pevné, lesklé a nepomačkané. Přirozená šedavá barva na povrchu není vadou.
Uplatnění borůvek v kuchyni je velké. Pro svou vynikající nezaměnitelnou chuť nemají konkurenci. Používáme je hlavně do sladkých jídel jako náplně do knedlíků, buchet a koláčů, do různých tvarohových krémů, pěn i jako součást mini desertů a finger foodů. Vynikající jsou na ovocných dortech a jako doplněk k jídlům ze zvěřiny. U nás jsou známé jako součást tradičního desertu, lívanců, a také ve formě vynikající omáčky, kterou můžeme k lívanečkům podávat. A zda je lepší použít v kuchyni čerstvé nebo zmražené borůvky? Čerstvé jsou čerstvé, ale z vlastní zkušenosti musím říct, že v tom není prakticky žádný rozdíl. Zmrazené borůvky mají po rozmrazení stejné vlastnosti, neztrácí na kvalitě a nutričních hodnotách ani při tepelné úpravě.

A na závěr poradím recept na borůvkovou omáčku k lívanečkům pro 4 osoby: 400 g borůvek, 80 g cukru, šťáva z 1 citronu, 2 ks hřebíčku, 5 g celé skořice, 1 dcl červeného vína, 20 g škrobu.

Oprané borůvky dáme do 2 dcl vody a přivedeme do varu, přidáme cukr, skořici, víno a hřebíček. Vaříme na mírném ohni zhruba 10 minut. Přidáme citronovou šťávu a škrob, který jsme rozmíchali ve studené vodě. Omáčku necháme přejít varem. Lze ji podávat k lívanečkům i k plněným borůvkovým knedlíkům. Dozdobíme smetanou a čerstvou mátou. Dobrou chuť.