Do stávkové pohotovosti vstoupila část zaměstnanců Obchodní akademie, Hotelové školy a Střední odborné školy v Turnově. Odmítají její rozdělení na dva subjekty. Stávku vyhlásí už zítra, pokud na dnešním zasedání schválí krajské zastupitelstvo rozdělení školy.

„Jsem přesvědčený, že situace na škole je neudržitelná. Vidím, že sloučení dlouhodobě nefunguje. Jeho dokončení v loňském září bylo nešťastné," řekl liberecký hejtman Martin Půta na páteční schůzce se zástupci turnovské radnice, se studenty a kantory. Školy krajští úředníci sloučili v roce 2009. Vloni pak došlo k jejich rychlému sestěhování do budovy v Alešově ulici.

Před slučováním přitom varovali odborníci, turnovští zastupitelé, kantoři, ale i rodiče a studenti. Zastupitelé Libereckého kraje tehdy na výtky neslyšeli, teď musí urychleně vyřešit zbytnělý problém.

Jako viníky patové situace prý hejtman jednoznačně vidí radní Alenu Losovou a ředitelku školy Milenu Lednejovou. Ta v průběhu roku učinila radikální personální změny, které ovšem fungování školy nepomohly. „Z jednání ředitelky vznikl dojem, že dělá vše pro to, aby škola zanikla," řekl hejtman Martin Půta. Současně přiznal, že i on situaci podcenil a měl ji řešit už vloni, tedy v době, kdy se k němu dostala první varování kantorů i ostré protesty studentů.

ŠKOLSKÁ PETICE. Studenti na pátečním setkání předali hejtmanovi Libereckého kraje Martinovi Půtovi další protestní petici s více než stovkou podpisů studentů.Zdroj: Otakar Grund

ŠKOLSKÁ PETICE. Studenti na pátečním setkání předali hejtmanovi Libereckého kraje Martinovi Půtovi další protestní petici s více než stovkou podpisů studentů.

Turnovští učitelé chtějí stávkovat

Proti rozdělení jsou zejména učitelé z Alešovy ulice. Nelíbí se jim, že ze školy se zhruba 560 žáky vzniknou dvě malé.

„Tím pádem budou podfinancované a výuka v nich nebude efektivní. Riziko, že zaniknou, je vysoké," uvedl v prohlášení předseda odborové organizace Marcel Fišera. S dělením školy nesouhlasí ani krajský výbor zastupitelstva pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost.

ODBORY ČÍSLO II.: DĚTI NEMOHOU BÝT RUKOJMÍ

Rozdělení naopak podporuje druhá odborová organizace na škole, jež zastupuje učitele ze Zborovské. Ti do stávky nevstoupí. „Všichni pracovníci z budovy školy ve Zborovské ulici rozhodně nehodlají brát studenty jako rukojmí pro dosažení svých cílů a všichni budou normálně vyučovat," uvedl v prohlášení předseda druhé odborové organizace na škole Ondřej Illich.

Na škole vznikla i petice podporující rozdělení školy, podepsalo jí 112 studentů a rodičů. „Neválčíme s pracovníky z budovy v Alešově ulici. Ale vidíme, že učňovka a hotelovka jsou zcela jiné nádoby, což nemůže fungovat. Je to také o tom, že u výuky hotelnictví musí být zachovány všechny podstatné obory a také vzniklá tradice Horáčkovy školy," řekla v pátek učitelka Eva Špínová s upomínkou na bývalého turnovského mecenáše. Dodala, že po nerozumném sloučení je nová škola zbavována hotelnictví a proto se o její další osud obávají.

TURNOV HORÁČKOVU ŠKOLU PODPOŘÍ

Na situaci před časem krajského zřizovatele upozorňoval i starosta Turnova Tomáš Hocke. „Začali jsme doslova křičet ve chvíli, kdy jsme zjistili, že se škola stěhuje do budovy v Alešově ulici, aniž by nám o tom kdokoliv řekl. A pak znovu, když přišli studenti na veřejné jednání zastupitelstva města Turnova s tím, že jim ředitelka vyhrožuje," vysvětlil.

Ředitelka školy Milena Lednejová v minulosti uvedla, že opětovné rozdělení škol není možné uskutečnit kvůli vysokému nájmu budovy ve Zborovské ulici. Ta, na rozdíl od krajských učeben v ulici Alešově, patří městu. Turnovská radnice je však opět ochotna vyjednávat o jeho snížení. „Nájemné jsme škole snížili o třetinu a jsme ochotní slevit i další třetinu. Město přidá rádo na školu, která v minulosti zvyšovala jeho prestiž a která vznikla z našich peněz a odkazu 
B. J. Horáčka," vysvětlil turnovský starosta Tomáš Hocke.

„Obě školy nikdy ve skutečnosti nefungovaly jako jeden subjekt. Naopak. Od loňského roku se po nepovedeném a nedostatečně vysvětleném sestěhování situace ani po několika jednáních neuklidnila, ale stále více se vyhrocuje," uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta. „Zastávám názor, že by bylo správnější mít dvě dobře fungující školy než jednu, kde panují spory, a nebojím se říct, že v současnosti někdy i nenávist," dodal.

Rozdělením školy se budou zastupitelé kraje zabývat na dnešním zasedání. To 
začíná s úderem 16. hodiny.

(og)