Semilské nemocnici tak stále hrozí to, že nebude v dubnu schopna zajistit péči o pacienty v požadovaném rozsahu. Nemocnici chybí lékaři, další podali výpověď, nejhorší je situace na chirurgii, lékaři ale chybí i na interně. Personálně měla pomoci právě Nemocnice Jablonec, ukázalo se však, že tolik lékařů není schopna zajistit, musela proto od záměru upustit. ČTK to řekl ředitel jablonecké nemocnice Vít Němeček.

Jablonecká nemocnice je druhým největším zdravotnickým zařízením v kraji, k dispozici má zhruba 120 lékařů (přepočtený stav). „Původně jsme počítali s tím, že bude třeba vypomoci jedním nebo dvěma lékaři na oddělení, ukázalo se ale že situace je horší a potřeba je podstatně vyšší," řekl Němeček. Nemocnice tak není podle něj schopna tolik lékařů na výpomoc poslat, ohrozila by péči v Jablonci. „Nabídli jsme ale dílčí spolupráci v oblasti nákupu zdravotnického materiálu a léků, zajištění stravování nebo praní prádla," dodal Němeček.

Nepokryjí potřeby

Pomoc semilské nemocnici nabízela i Masarykova městská nemocnice Jilemnice. Ani ta však není schopna se svými zhruba 55 lékaři pokrýt personální potřeby semilské nemocnice. „Nasazení lékařů je jen jedním ze způsobů pomoci, možností je pomoci garancí nebo přesunutím péče," řekl dnes ČTK ředitel jilemnické nemocnice Jiří Kalenský. Spolupráci s nemocnicí ve 20 minut vzdálené Jilemnici doporučovala ve své koncepci i bývalá ředitelka semilské nemocnice Alena Kuželová.

Nemocnice Semily je jedním ze čtyř zdravotnických zařízení na Semilsku. Má 130 lůžek, z toho osm je intenzivních a 67 akutních. V 90. letech byla rekonstruována za 400 milionů korun. Podle Tomáše Slámy, který stojí v čele zařízení od 13. ledna, je nemocnice dlouhodobě podfinancovaná a na investice by potřebovala nejméně 64 milionů korun. „Problémem jsou také ztrátové technické provozy, zejména prádelna, stravovací provoz a energetické hospodářství," upozornil Sláma.

Strava a prádlo

Potvrdil to i Kalenský. „V jilemnické nemocnici pereme prádlo externě a jsme schopni to zajistit mnohem levněji než v Semilech, kde si perou sami. Vaříme za jiné peníze než oni," poznamenal. Jilemnická nemocnice proto semilské nabízí levnější stravování a praní prádla, ale také výhodnější nákupy zdravotnického materiálu a léků. „Umíme to nakoupit levněji, jsme větší a máme větší slevy," vysvětlil Kalenský.

Spolupráci nemocnic v Semilech a Jilemnici preferuje také Liberecký kraj. „Situace v semilské nemocnici vůbec není jednoduchá, my samozřejmě chceme, aby zůstala v síti veřejných nemocnic. Bude třeba hledat jak krátkodobé stabilizační řešení, tak dlouhodobý program, který nemocnici dostane ze stavu, kdy se každé dva roky v Semilech řeší problém se zdravotníky," řekl dnes ČTK hejtman Martin Půta (STAN) a dodal: „Myslím, že první krok je logický: je to dohoda Jilemnice – Semily, je to stejné spádové území."