Někdy málo, jindy moc, místa v mateřských školách jsou dlouhodobě ožehavým tématem. Zejména ve velkých městech je jich nedostatek a v Praze či Brně jsou požadavky rodičů i víc jak dvojnásobné.

V regionu ale tenhle problém momentálně není výrazně aktuální. Kapacita trutnovských školek bude i pro příští školní rok stačit. Potvrdily to výsledky zápisu k předškolnímu vzdělávání, který proběhl v květnu.

Na okraji města je volněji

„V současné době zbývá ještě 31 volných míst," říká Vladimíra Priputenová, ředitelka MŠ Trutnov. „Je pravda, že o některé školky je zájem vyšší a překračuje stávající kapacity. Týká se to hlavně centra města a velmi exponovaných částí s novou výstavbou, jako jsou Výsluní, Česká čtvrť nebo Nové Dvory. Naopak pracoviště v Horním Starém Městě a Poříčí mají míst dostatek a děti lze zapsat tam, a to i dodatečně," vysvětluje Priputenová.

Mateřská škola opět vychází vstříc i rodičům dětí, kterým v září ještě nebudou tři roky. Každý takový případ se projednává individuálně a podmínkou je dostatečná zralost dítěte a jeho zvládání základních dovedností a návyků. „Péče o mladší děti v kolektivu celé třídy je totiž pro učitelky velmi náročná, protože kvalita předškolního vzdělávání zároveň nesmí utrpět," doplňuje starosta Trutnova Ivan Adamec.

Problém s umísťováním dětí nemají ani ve Dvoře Králové, přestože každé vzít nemohli. „Ze zákona do školek chodí děti ve věku od tří do šesti, resp. sedmi let. Pro ně máme míst dostatek. V poslední době chodí k zápisu ale i hodně dětí, kterým ještě nejsou tři roky. A těch jsme 18 nepřijali. Poslední přijaté dítě je narozené v lednu 2013, na další se už nedostalo," informovala ředitelka Mateřské školy Drtinova, Věra Havelková. „V podstatě pro dvouleté dítě ani nemá být místo v mateřské škole. Potřebují menší skupinu, pečuje se o ně jiným způsobem. Máme ve třídách nejméně 25 dětí a do 10 hodin je s nimi pouze jedna učitelka, takže to není jednoduchá situace," dodává.

Místa budou zřejmě i v dalších letech

Plně uspokojit požadavky rodičů mohou například v Žacléři. „V obou školkách máme volná místa, v posledních dvou letech je to pravidlem. Takže pokud by někdo měl zájem, stále ta možnost je. Situace by se měla v následujících letech lepšit, ale i tak neočekáváme situaci, kdy bychom nějaké dítě nemohli přijmout," potvrdila ředitelka Jana Nagyová.