VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ještě teplé housky si kupují rovnou v pekárně

Jablonec nad Jizerou - V místní pekárně s téměř devadesátiletou tradicí stále pečou a rovnou prodávají. Housky, rohlíky, chleba, ale i koláče a vánočky.

13.5.2014
SDÍLEJ:

PEKAŘ MILOŠ KAZDA vytahuje plech s houskami z pece, která je z roku 1976. Teplota na pečení je kolem 230 stupňů. Pečivo uvnitř se musí hlídat pohledem, pec nepeče rovnoměrně.Foto: DENÍK/Zdeňka Kousalová

Vcházím do pekárny v pátek kolem osmé večerní. Dýchá na mě nostalgie a vůně pečiva. Na dveřích pece mě upoutává nápis Frigera Prostějov. V pekárně z roku 1926 její nynější majitelé stále pečou. Jedinou radikální změnou od té doby je výměna pecí za novější, která se odehrála v roce 1976.

"V pecích se stále topí uhlím a zůstaly v nich i otvory na petrolejky, které tam dáváme, když nejde proud," vysvětluje mi pekař Miloš.

Současní majitelé a zároveň jediní zaměstnanci jsou Miloš Kazda se ženou. Pekař mi začíná ukazovat pracovní prostředí. ,,Pečeme celý týden, krom soboty. Ale topit musím každý den. Teplota nesmí klesnout pod dvě stě stupňů. Jak pec vystydne, špatně se vytápí," vysvětluje pekař a zároveň topič a přikládá několik lopat uhlí. Teploměry ve třech pecích ukazují zatím dvě stě stupňů a to je málo.

"Kvásek jsem si udělal, než jste přišla. Někdy kolem půl osmé, pak i těsto. Není času nazbyt, těsto člověka neustále žene kupředu," říká pekař a zapíná stroje. Všechny vypadají poněkud vysloužile, ale to jim neubírá z výkonu. Miloš Kazda vidí, že jsem ze stáří strojů překvapená. Hned vysvětluje, že jejich obdoby se vyrábí i dnes.

Dvacet na plechu

Těsto je vykynuté, dělíme ho na bochánky, vážíme. Dáváme do stroje, ten ho dělí na stejně velké díly, které Miloš vkládá do dalšího stroje. "Dovnitř se dá bochánek těsta. Ten se natvaruje a tady je kolo, které vypadá jako pneumatika, dělá na housce ten vzorek," ukazuje mi. Bochánky se vzorky lezou ven na pásu a my je dáváme na plech. Na jeden se jich vejde dvacet. Housky na plechu vždy pomažu vodou a posypu mákem nebo sezamem. To je jediná práce, u které nepřekážím.

Narovnané plechy plné syrových housek čekají v kynárně. Místnosti, kde je teplo a vlhko, tato kombinace urychluje kynutí. Budoucí housky, tam jsou ve stojanech asi dvacet minut. Mezitím musí teplota na peci dosáhnout správné výše, tedy 230 stupňů. Miloš chodí poctivě přikládat.

PEKAŘ MILOŠ KAZDA vytahuje plech s houskami z pece, která je  z roku 1976. Teplota na pečení je kolem 230 stupňů.  Pečivo uvnitř se musí hlídat pohledem,  pec nepeče rovnoměrně.A na střídačku se ženou už rovnají první plechy na dlouhých lopatách dovnitř do pece. Ta jich pohltí asi šestnáct. "Sice víme, v kolik tam pečivo dáváme a že to trvá asi 20 minut. Ale stejně ho kontrolujeme i okem. Pec totiž nepeče rovnoměrně. Vytápěná je horkým vzduchem, který sem přivádějí trubky," komentuje. A pokračujeme, děláme housky dokud máme těsto.

Kolem desáté večerní už je napečeno a přicházejí si místní obyvatelé, podle zvyku, pro čerstvé housky. Tahle zvyklost se jim líbí. Jen tak někde ji nemají. Mohou si dojít přímo do pekárny a dostanou ještě teplé pečivo. Pozoruji úsměvy a spokojenost. Miloš s pravidelnými zákazníky prohodí pár slov a honem zpět k práci.

Zajímá mě, v kolik se tak s pečením končí, tak se ptám. ,,Začínáme pracovat kolem osmé večer, přibližně v deset máme první várky a končíme pokaždé jinak, podle druhů pečiva a objednávek. Někdy kolem druhé ráno, jindy třeba až ve čtyři," říká pekař Miloš.  Hotové pečivo dává do beden a připravuje na ráno i k odvozu. Vedle pekárny mají totiž prodejnu, kterou otevírají ráno od 5 hodin. ,,Prodává tam pekařka, dokud má co. Lidé u nás nakupují při cestě do práce. Ale je jich třeba pět, ne jako před dvaceti lety. To jich chodilo pracovat třeba dvě stě do okolních fabrik," posmutněle konstatuje pekař Kazda.

Zdeňka Kousalová

Autor: Redakce

13.5.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

annonce-logo

Nabídky práce

+ Podat inzerát

Technika a elektrotechnika - Technika a elektrotechnika Projektant ve25 000 Kč

Strojírenští technici projektanti, konstruktéři Správce technické dokumentace. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč, mzda max. 28000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Co by Vám nemělo chybět:, • VŠ, SŠ vzdělání technického zaměření (strojní, stavební), • základní znalost AJ, • znalost práce na PC (minimálně MS Word, Excel, Outlook), • základní znalost práce v AutoCAD, • výborné komunikační a organizační schopnosti, • spolehlivost a samostatný přístup k práci, , Čemu se budete věnovat:, • Zajištění tvorby, řízení a správy technické dokumentace., • Tvorbě návodů pro vybraná zařízení., • Zajištění aktualizace papírové dokumentace pro vybraná oddělení., • Spolupráci s dalšími odděleními na vydávání prohlášení o shodě ve smyslu zákona č.22/1997 Sb., • Přípravě veškerých podkladů pro řádnou a včasnou archivaci dokumentace od ukončených akcí v souladu s archivačním řádem., • Komunikaci a spolupráci s externími partnery za danou oblast.. Pracoviště: Devro, s.r.o., Víchovská, č.p. 830, 514 01 Jilemnice. Informace: Jana Šlamborová, +420 481 563 306.

Bankovnictví a finanční služby - Bankovnictví a finanční služby Účetní15 000 Kč

Účetní všeobecní Učetní. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: ÚČETNÍ - SEŠ, možno i zkrácený prac. úvazek. Pracoviště: Správa nemovitostí krkonoše, s.r.o.- kancelář, Horská, č.p. 39, 541 01 Trutnov 1. Informace: Jiří Kučera, +420 776 775 770.

Informační technologie - Informační technologie Správce informačního18 000 Kč

Technici počítačových sítí a systémů Technik pro výpočetní techniku. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: TECHNIK PRO VÝPOČETNÍ TECHNIKU - SŠ technického zaměření, vhodné i pro absolventa, V případě zájmu zasílejte životopisy na uvedený e-mail.. Pracoviště: Dlnk s.r.o. -trutnov, Polská, č.p. 109, 541 01 Trutnov 1. Informace: David Línek, .

Služby - Služby Švadlena12 200 Kč

Švadleny, šičky, vyšívači a pracovníci v příbuzných oborech ŠVADLENY, ŠIČKY. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 12200 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: kontakt: telefonicky, osobně: Na Perštýně 519/9a, Liberec, každé pondělí od 10.00 do 12.00 hod.. Pracoviště: Ternopstav cz s.r.o. - roztoky u jilemnice, 512 31 Roztoky u Jilemnice. Informace: Poláková, +420 608 140 263.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Velká cena Hostinného v šachu mládeže
25

FOTO: Velká cena Hostinného v šachu mládeže

Nejstarší běžkařský závod v republice má před sebou 63. ročník.
7

Podnikatel Kasper se vyhecoval: příští Krkonošskou 70 jedu taky!

Okolo Hradce bez dálniční známky? Rozhodnutí padne v létě

Královéhradecko - Když se po dlouhých letech a sporech vloni v létě konečně dokodrcala dálnice D11 až do Hradce Králové, mnulo si město ruce.

Chřipka si v Královéhradeckém kraji vyžádala další dvě oběti

Královéhradecko - Kraj už třetí týden sužuje epidemie chřipky. Zdánlivě banální choroba si vyžádala další oběti. V souvislosti s chřipkou zemřeli dva lidé (80 a 89 let).

Spisovatelka Hindráková přiblížila Afriku i falešné léky

Trutnov - Problematiku falešných léků, popsanou ve svém románu Smrtící byznys přiblížila spisovatelka Hana Hindráková čtenářům v Trutnově, odkud pochází.

Ledecká je olympijskou legendou. Získala druhé zlato, po lyžích i na snowboardu

/FOTOGALERIE/ Ester Ledecká, 22letá česká reprezentantka, získala na zimních hrách v Pchjongčchangu své druhé zlato. Po šokujícím prvním místu ze super-G pro ni byla zlatá i druhá jihokorejská sobota. V paralelním obřím slalomu snowboardistek s přehledem porazila všechny své soupeřky a zařadila se mezi české olympijské legendy Věru Čáslavskou nebo Emila Zátopka.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT