VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ještě teplé housky si kupují rovnou v pekárně

Jablonec nad Jizerou - V místní pekárně s téměř devadesátiletou tradicí stále pečou a rovnou prodávají. Housky, rohlíky, chleba, ale i koláče a vánočky.

13.5.2014
SDÍLEJ:

PEKAŘ MILOŠ KAZDA vytahuje plech s houskami z pece, která je z roku 1976. Teplota na pečení je kolem 230 stupňů. Pečivo uvnitř se musí hlídat pohledem, pec nepeče rovnoměrně.Foto: DENÍK/Zdeňka Kousalová

Vcházím do pekárny v pátek kolem osmé večerní. Dýchá na mě nostalgie a vůně pečiva. Na dveřích pece mě upoutává nápis Frigera Prostějov. V pekárně z roku 1926 její nynější majitelé stále pečou. Jedinou radikální změnou od té doby je výměna pecí za novější, která se odehrála v roce 1976.

"V pecích se stále topí uhlím a zůstaly v nich i otvory na petrolejky, které tam dáváme, když nejde proud," vysvětluje mi pekař Miloš.

Současní majitelé a zároveň jediní zaměstnanci jsou Miloš Kazda se ženou. Pekař mi začíná ukazovat pracovní prostředí. ,,Pečeme celý týden, krom soboty. Ale topit musím každý den. Teplota nesmí klesnout pod dvě stě stupňů. Jak pec vystydne, špatně se vytápí," vysvětluje pekař a zároveň topič a přikládá několik lopat uhlí. Teploměry ve třech pecích ukazují zatím dvě stě stupňů a to je málo.

"Kvásek jsem si udělal, než jste přišla. Někdy kolem půl osmé, pak i těsto. Není času nazbyt, těsto člověka neustále žene kupředu," říká pekař a zapíná stroje. Všechny vypadají poněkud vysloužile, ale to jim neubírá z výkonu. Miloš Kazda vidí, že jsem ze stáří strojů překvapená. Hned vysvětluje, že jejich obdoby se vyrábí i dnes.

Dvacet na plechu

Těsto je vykynuté, dělíme ho na bochánky, vážíme. Dáváme do stroje, ten ho dělí na stejně velké díly, které Miloš vkládá do dalšího stroje. "Dovnitř se dá bochánek těsta. Ten se natvaruje a tady je kolo, které vypadá jako pneumatika, dělá na housce ten vzorek," ukazuje mi. Bochánky se vzorky lezou ven na pásu a my je dáváme na plech. Na jeden se jich vejde dvacet. Housky na plechu vždy pomažu vodou a posypu mákem nebo sezamem. To je jediná práce, u které nepřekážím.

Narovnané plechy plné syrových housek čekají v kynárně. Místnosti, kde je teplo a vlhko, tato kombinace urychluje kynutí. Budoucí housky, tam jsou ve stojanech asi dvacet minut. Mezitím musí teplota na peci dosáhnout správné výše, tedy 230 stupňů. Miloš chodí poctivě přikládat.

PEKAŘ MILOŠ KAZDA vytahuje plech s houskami z pece, která je  z roku 1976. Teplota na pečení je kolem 230 stupňů.  Pečivo uvnitř se musí hlídat pohledem,  pec nepeče rovnoměrně.A na střídačku se ženou už rovnají první plechy na dlouhých lopatách dovnitř do pece. Ta jich pohltí asi šestnáct. "Sice víme, v kolik tam pečivo dáváme a že to trvá asi 20 minut. Ale stejně ho kontrolujeme i okem. Pec totiž nepeče rovnoměrně. Vytápěná je horkým vzduchem, který sem přivádějí trubky," komentuje. A pokračujeme, děláme housky dokud máme těsto.

Kolem desáté večerní už je napečeno a přicházejí si místní obyvatelé, podle zvyku, pro čerstvé housky. Tahle zvyklost se jim líbí. Jen tak někde ji nemají. Mohou si dojít přímo do pekárny a dostanou ještě teplé pečivo. Pozoruji úsměvy a spokojenost. Miloš s pravidelnými zákazníky prohodí pár slov a honem zpět k práci.

Zajímá mě, v kolik se tak s pečením končí, tak se ptám. ,,Začínáme pracovat kolem osmé večer, přibližně v deset máme první várky a končíme pokaždé jinak, podle druhů pečiva a objednávek. Někdy kolem druhé ráno, jindy třeba až ve čtyři," říká pekař Miloš.  Hotové pečivo dává do beden a připravuje na ráno i k odvozu. Vedle pekárny mají totiž prodejnu, kterou otevírají ráno od 5 hodin. ,,Prodává tam pekařka, dokud má co. Lidé u nás nakupují při cestě do práce. Ale je jich třeba pět, ne jako před dvaceti lety. To jich chodilo pracovat třeba dvě stě do okolních fabrik," posmutněle konstatuje pekař Kazda.

Zdeňka Kousalová

Autor: Redakce

13.5.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Doprava a logistika - Doprava a logistika Traktorista a obsluha 20 000 Kč

Traktoristé a obsluha zemědělských strojů Traktorista - krmivář. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Neurčeno, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: KRMIVÁŘ - ŘP skupiny T podmínkou, spolehlivost , pracovitost. Pracoviště: Kalenská zemědělská a.s., 543 74 Dolní Kalná. Informace: Kontakt, +420 499 448 250,732 543 551.

Výroba - Výroba Strojírenští kovodělníci 13 500 Kč

Strojírenští kovodělníci STROJÍRENŠTÍ KOVODĚLNÍCI. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13500 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: kontakt: telefonicky pondělí, středa. Pracoviště: Rose company s.r.o. - stará lomnice 813, lomnice n. p., Stará Lomnice, č.p. 813, 512 51 Lomnice nad Popelkou. Informace: Sergiy Sirash, +420 775 544 220.

Výroba - Výroba Obsluha strojů 13 000 Kč

Obsluha šicích a vyšívacích strojů Šič/-ka. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13000 kč, mzda max. 17000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: ŠIČ/-KA, Zaměstnání na dobu neurčitou, příspěvek na stravování, zdravotní a rekondiční služby. , Osobní kontakt možný na uvedené adrese od 7.30 - 13.30 hod.. Pracoviště: Automotiv-petex s.r.o., Vrchlabská, č.p. 246, 543 71 Hostinné. Informace: Přemysl Čáp, +420 499 404 151.

Výroba - Výroba Montážní dělník 12 500 Kč

Montážní dělníci ostatních výrobků DĚLNÍK/CE DO VÝROBY. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12500 kč. Volných pracovních míst: 15. Poznámka: Kontakt: telefonicky 9:00 - 11:00. Pracoviště: Tsa formentor s.r.o. - brano jilemnice, Na Račanech, č.p. 100, 514 01 Jilemnice. Informace: Vasyl Ganushchak, +420 777 772 216.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Dvorští fotbalisté (v modrém Martin Kruliš) v poháru překvapivě zaskočili nováčka České fotbalové ligy.

Překvapení! Dvoráci jdou v MOL cupu dál. Vyřadili Živanice

Komunistický poslanec Zdeněk Ondráček.
AKTUALIZOVÁNO
6

Policie žádá o vydání poslance Ondráčka k trestnímu stíhání

Někdo ucpal hráz a zabil tím osm kriticky ohrožených mihulí potočních

Mladé Buky - Neznámý pachatel ucpal na Zlatém potoce hrázku, čímž způsobil téměř nulový průtok na spodním toku. Zahynulo kvůli tomu nejméně 8 larev mihule potoční (Lampetra planeri), nejvzácnějšího vodního obratlovce krkonošských toků. Novinářům to dnes oznámili ochránci přírody.  

Betlém slaví výročí. Hrabě Špork se potká s Krakonošem

Dvůr Králové nad Labem - Tři stal let uplyne v letošním roce od založení Braunova Betléma v lesích mezi Kuksem a Dvorem Králové. Jedinečná památka, kterou do živého skalního masivu vytesal Matyáš Bernard Braun, je v současné době jedním z nejnavštěvovanějších míst východočeského regionu.

Symbolický pramen Labe vyschnul, řeku to neovlivní

Krkonoše - Vyschlý pramen Labe na Labské louce zveřejnil v pondělí ve svém videu na facebookovém profilu uživatel Luděk Bouška. Amaterské video ukazuje vyschlé koryto, jímž jindy voda teče a poukazuje na smradlavou břečku ve skruži.

OBRAZEM: Maršovská pouť s Hudbou Praha i Švihadlem

Horní Maršov - Byl to nářez. Tak komentovali účastníci letošní Maršovské pouti koncert Hudby Praha na náměstí v krkonošské obci. 

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT