VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ještě teplé housky si kupují rovnou v pekárně

Jablonec nad Jizerou - V místní pekárně s téměř devadesátiletou tradicí stále pečou a rovnou prodávají. Housky, rohlíky, chleba, ale i koláče a vánočky.

13.5.2014
SDÍLEJ:

PEKAŘ MILOŠ KAZDA vytahuje plech s houskami z pece, která je z roku 1976. Teplota na pečení je kolem 230 stupňů. Pečivo uvnitř se musí hlídat pohledem, pec nepeče rovnoměrně.Foto: DENÍK/Zdeňka Kousalová

Vcházím do pekárny v pátek kolem osmé večerní. Dýchá na mě nostalgie a vůně pečiva. Na dveřích pece mě upoutává nápis Frigera Prostějov. V pekárně z roku 1926 její nynější majitelé stále pečou. Jedinou radikální změnou od té doby je výměna pecí za novější, která se odehrála v roce 1976.

"V pecích se stále topí uhlím a zůstaly v nich i otvory na petrolejky, které tam dáváme, když nejde proud," vysvětluje mi pekař Miloš.

Současní majitelé a zároveň jediní zaměstnanci jsou Miloš Kazda se ženou. Pekař mi začíná ukazovat pracovní prostředí. ,,Pečeme celý týden, krom soboty. Ale topit musím každý den. Teplota nesmí klesnout pod dvě stě stupňů. Jak pec vystydne, špatně se vytápí," vysvětluje pekař a zároveň topič a přikládá několik lopat uhlí. Teploměry ve třech pecích ukazují zatím dvě stě stupňů a to je málo.

"Kvásek jsem si udělal, než jste přišla. Někdy kolem půl osmé, pak i těsto. Není času nazbyt, těsto člověka neustále žene kupředu," říká pekař a zapíná stroje. Všechny vypadají poněkud vysloužile, ale to jim neubírá z výkonu. Miloš Kazda vidí, že jsem ze stáří strojů překvapená. Hned vysvětluje, že jejich obdoby se vyrábí i dnes.

Dvacet na plechu

Těsto je vykynuté, dělíme ho na bochánky, vážíme. Dáváme do stroje, ten ho dělí na stejně velké díly, které Miloš vkládá do dalšího stroje. "Dovnitř se dá bochánek těsta. Ten se natvaruje a tady je kolo, které vypadá jako pneumatika, dělá na housce ten vzorek," ukazuje mi. Bochánky se vzorky lezou ven na pásu a my je dáváme na plech. Na jeden se jich vejde dvacet. Housky na plechu vždy pomažu vodou a posypu mákem nebo sezamem. To je jediná práce, u které nepřekážím.

Narovnané plechy plné syrových housek čekají v kynárně. Místnosti, kde je teplo a vlhko, tato kombinace urychluje kynutí. Budoucí housky, tam jsou ve stojanech asi dvacet minut. Mezitím musí teplota na peci dosáhnout správné výše, tedy 230 stupňů. Miloš chodí poctivě přikládat.

PEKAŘ MILOŠ KAZDA vytahuje plech s houskami z pece, která je  z roku 1976. Teplota na pečení je kolem 230 stupňů.  Pečivo uvnitř se musí hlídat pohledem,  pec nepeče rovnoměrně.A na střídačku se ženou už rovnají první plechy na dlouhých lopatách dovnitř do pece. Ta jich pohltí asi šestnáct. "Sice víme, v kolik tam pečivo dáváme a že to trvá asi 20 minut. Ale stejně ho kontrolujeme i okem. Pec totiž nepeče rovnoměrně. Vytápěná je horkým vzduchem, který sem přivádějí trubky," komentuje. A pokračujeme, děláme housky dokud máme těsto.

Kolem desáté večerní už je napečeno a přicházejí si místní obyvatelé, podle zvyku, pro čerstvé housky. Tahle zvyklost se jim líbí. Jen tak někde ji nemají. Mohou si dojít přímo do pekárny a dostanou ještě teplé pečivo. Pozoruji úsměvy a spokojenost. Miloš s pravidelnými zákazníky prohodí pár slov a honem zpět k práci.

Zajímá mě, v kolik se tak s pečením končí, tak se ptám. ,,Začínáme pracovat kolem osmé večer, přibližně v deset máme první várky a končíme pokaždé jinak, podle druhů pečiva a objednávek. Někdy kolem druhé ráno, jindy třeba až ve čtyři," říká pekař Miloš.  Hotové pečivo dává do beden a připravuje na ráno i k odvozu. Vedle pekárny mají totiž prodejnu, kterou otevírají ráno od 5 hodin. ,,Prodává tam pekařka, dokud má co. Lidé u nás nakupují při cestě do práce. Ale je jich třeba pět, ne jako před dvaceti lety. To jich chodilo pracovat třeba dvě stě do okolních fabrik," posmutněle konstatuje pekař Kazda.

Zdeňka Kousalová

Autor: Redakce

13.5.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Ostatní pomocní pracovníci ve výrobě TRUHLÁŘSKÝ 15 000 Kč Ostatní pomocní pracovníci ve výrobě TRUHLÁŘSKÝ DĚLNÍK. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: vyučení i mimo obor, , stravování, příspěvek na penzijní pojištění, , kontakt: e-mailem. Pracoviště: Sava s.r.o., Bítouchovská, č.p. 473, 513 01 Semily. Informace: Vaníček, +420 481 624 351. Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 100 Kč Prodavači potravinářského zboží PRODAVAČKA V ŘEZNICTVÍ - BRIGÁDA - DVŮR KRÁLOVÉ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 100 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: PRODAVAČ/-KA V ŘEZNICTVÍ - BRIGÁDA - pracoviště Dvůr Králové, V případě zájmu volejte na tel.: 777 315 890 p. Slavík nebo pište na e-mail: reznictviuslaviku@seznam.cz., Jedná se o občasnou výpomoc (hlavně za dovolené, nemoc, před svátky) formou brigády., Požadujeme příjemné a profesionální vystupování, praxi s prodejem výhodou, zodpovědné a samostatné jednání, časovou flexibilitu., Nabízíme nástup možný ihned, práci v čistém a příjemném prostředí rodinné firmy, zaměstnanecké slevy na maso a uzeninu.. Pracoviště: Jaroslav slavík - pracoviště dvůr králové, Riegrova, č.p. 761, 544 01 Dvůr Králové nad Labem. Informace: Jaroslav Slavík, +420 777 315 890. Výroba - Výroba Manipulační dělníci ve výrobě 24 000 Kč Manipulační dělníci ve výrobě Operátor na provoze plasty. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 24000 kč, mzda max. 29000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Náplň práce:, Manipulační práce s materiálem, Příprava materiálu pro výrobu, Kontrola výrobků a vedení zápisů o kontrolách, , Požadujeme:, Výuční list, Ochotu pracovat v nepřetržitém provozu (12hodin/ směna), Zručnost, zodpovědnost, spolehlivost, časové flexibilita, , Nabízíme:, Motivující finanční ohodnocení, příspěvek ze mimořádné směny, noční směny, Zázemí české stabilní výrobní společnosti., Příjemné pracovní prostředí., Firemní akce pro zaměstnance – vánoční večírek, firemní oslavy, dny pro zaměstnance., Benefity: 5 týdnů dovolené, více volna v době překážek na straně zaměstnance, příspěvek na stravování, závodní jídelna v prostorách společnosti, příspěvek na penzijní pojištění, Flexi pass, očkování proti chřipce, slevy na výrobky,… , Možnost odborného růstu a osobního rozvoje, , , Nástup možný ihned, , , Neoslovila Vás uvedená pracovní pozice? Sledujte naši aktuální nabídku pracovních míst na http://www.trevos.cz/spolecnost/kariera a neváhejte nás kontaktovat.. Pracoviště: Trevos, a.s. - mašov, 511 01 Turnov 1. Informace: Pavla Wohlmuthová, +420 481 363 348. Služby - Služby Uklízeč, uklízečka 100 Kč Ostatní uklízeči a pomocníci Pomocná síla do kuchyně. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Neurčeno, úvazek: . Mzda min. 100 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: POMOCNÁ SÍLA DO KUCHYNĚ- spolehlivost, pracovitost, zdravotní průkaz, Zaměstnanecké výhody např. slevy na pobyty a stravování v rámci našich hotelů, levné zaměstnanecké ubytování, měsíční výkonnostní odměny, příspěvek na dopravu, garantovaný růst mzdy po ukončení zkušební doby, garantovaný roční růst mzdy, stravování za zvýhodněnou cenu, možnost profesního růstu, směny dle osobní domluvy, příspěvky na vdělávání, seriózní a férový přístup k zaměstnancům.. Pracoviště: Navatel a.s. - hotel zátiší, 543 51 Špindlerův Mlýn. Informace: Svatopluk Balcárek, +420 778 489 444.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Budova Krajského soudu v Hradci Králové. Ilustrační fotografie.

Za loupeže a vraždu dostal 18 let vězení

V programu je i malování na obličej.

Řemeslné trhy s vůní medu zaplaví Špindl

Webrovkafest opět pomůže opuštěným dětem

Trutnov - Pořadatelé Webrovkafestu z Trutnova zveřejnili program charitativního festivalu, jehož sedmnáctý ročník se uskuteční v sobotu 17. listopadu od 14.30 hodin na Klučance v obci Dědov u Teplic nad Metují. Pořadatelé z výtěžku akce od roku 2002 pravidelně spolufinancují zážitkové pobyty pro děti z různých dětských domovů a sociálně slabých rodin.

Víkend podnapilý řidič ukončil nárazem do stromu

Dvůr Králové nad Labem - Zřejmě vypitý alkohol zavinil nesoustředěnost řidiče, který se vydal s automobilem Peugeot 106 na výjezd. V neděli večer, krátce po 19. hodině, na silnici II/300 mezi obcí Lipnice a Dehtov nezvládl průjezd levotočivou zatáčkou.

Čelní střet dvou aut odnesli zraněním dva lidé

Vrchlabí - Dvě zraněné osoby si vyžádala pondělní ranní dopravní nehoda v katastru části Hořejší Vrchlabí. Čelně se tam střetla dvě osobní vozidla.

Osobní setkání s gorilou? To je neskutečný zážitek, říká fotograf Miloš Šálek

Trutnov - Profesionální fotograf, cestovatel a dobrodruh Miloš Šálek (42) zaujal veřejnost snímky horských goril, které v těchto dnech vystavuje v přízemí Městského úřadu v Trutnově pod názvem Miloš Šálek - Uganda nejen po stopách horských goril.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT