Každoroční výlov má za sebou havlovický rybník Jindra, který je mezi veřejností běžně znám jako Havlák. Organizace místních rybářů v sobotu pochytala stovky ryb, které ho doposud obývaly.

„Některé ryby jdou do prodeje, něco na násady, některé se pak vrací zpět. Přes zimu je dáváme do komorových rybníků, které jsou v okolí," řekl člen místní organizace havlovického rybářského svazu, který byl založen už v roce 1928, Luděk Řezníček mladší.

Na výlovu se podílela zhruba třicítka rybářů. Asistovala ji i mládež. Celkem se rukama zimou otrlých chlapíků prohnalo na padesát metráků ryb. Ty byly rozdělovány do připravených nádob jak podle druhu, tak podle velikosti.

„Tohle je mělký rybník, ve kterém žijí hlavně kaprovité ryby. Máme tu líny, kapry, amury, plotice nebo cejny. Pak je tu i pár dravých ryb, jako jsou sumec a candát, těch je ale minimum. Lososovité tu nejsou vůbec," objasnil hospodář Řezníček.

Celý výlov byl odbytý v řádu hodin. Po zhruba týdenním vypouštění byl chovný rybník během brzkého dopoledne prázdný. Největším kouskem se nakonec stal sumec. Dvaadvacetikilovou rybu přímo z vody vynesli v síti dva muži.

Po hodinách s rukama ve vodě byli pánové ve vysokých holínkách a gumových rukavicích rádi, že je hotovo. Ale i když se teplota okolo desáté hodiny, kdy výlov vrcholil, pohybovala na hranici sedmi stupňů Celsia, rybáři si počasí pochvalovali.

„Je trochu zima, ale tohle je pohoda. Pro ryby je tohle počasí dobré a musím říct, že i pro nás byly mnohem horší roky. Podmínky jsou letos opravdu pěkné, skoro ideální. Když hodně fouká za krk a vytrvale prší, to je teprve otrava," pochvaloval si na závěr jeden z rybářů Martin Kult.