„Po třech letech strávených v Senátu to pro mě bylo velké poznání. Potvrdilo se mi, že role Poslanecké sněmovny je absolutně nezastupitelná. Je dobře, že je tu pluralita různých názorů,“ řekl královédvorský továrník v při svém posledním vystoupení ve sněmovně. „Děkuji voličům, kteří mi dali důvěru a kteří mě vykroužkovali. Doufám, že je tímto rozhodnutím nezklamu,“ řekl Hlavatý s tím, že drží palce celé České republice, aby se stala ekonomickým suverénem.

Jiřího Hlavatého do sněmovny vynesly preferenční hlasy. Na 18. místě kandidátky hnutí ANO v Královéhradeckém kraji získal 4859 preferenčních hlasů.

Ilustrační foto
Do Senátu chce z Trutnovska i kvarteto žen

Majitel Juty se nyní znovu zapojí do voleb do Senátu, které okres Trutnov čekají na začátku roku 2018. Senátorský mandát mu přitom zanikl právě zvolením do Poslanecké sněmovny, což uznávaný podnikatel nesl velmi nelibě. Měl za to, že se po případném volebním úspěchu bude moci sám rozhodnout, kterou funkci bude zastávat.

Jiří Hlavatý chce nyní podle svých slov senátorský post obhájit a navázat na práci, kterou pro občany trutnovského regionu dosud vykonával.

Ještě na začátku listopadu přitom Hlavatý deklaroval, že v Poslanecké sněmovně zasedne v případě, že by pro něho volby do Senátu nedopadly vítězně. „Poslanecký mandát, který jsem získal na základě voleb do Poslanecké sněmovny v říjnu letošního roku, si ponechávám. Pokud v doplňovacích volbách do Senátu neuspěji, v jeho výkonu hodlám pokračovat,“ napsal tehdy médiím v tiskové zprávě. „Do nadcházející volby vstupuji poučen ze svých chyb, s plným respektem ke svým soupeřům a pokorou vůči voličům,“ dodal.

Iva Řezníčková
Trutnovská kandidátka do Senátu Iva Řezníčková bude čelit obžalobě

Společně s Jiřím Hlavatým se postu poslance vzdali i středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) a liberecký hejtman Martin Půta (SLK). Oba hejtmani tak učinili kvůli souběhu funkcí.