Vytvořeny byly nové linky ze Dvora Králové do Kvasin a z Hradce Králové do Špindlerova Mlýna, se zastávkami Les Království a Zoo Dvůr Králové. Na této trati se poprvé pojede v sobotu. Nové spoje jsou mezi Vrchlabím a Strážným.

Nové spoje, zastávky i časy

S několika novinkami v jízdním řádu veřejné linkové autobusové dopravy přichází v těchto dnech Královéhradecký kraj, který dopravu zajišťuje a objednává.

„Pravidelnými změnami v jízdních řádech reagujeme na požadavky, které se nám na odboru dopravy scházejí od obcí i od cestujících. Na základě této zpětné vazby někde nasazujeme větší autobusy, někde naopak posunujeme mírně časy odjezdů tak, aby doprava cestujícím lépe vyhovovala a případně dále navazovala," řekl první náměstek hejtmana zodpovědný za dopravu Martin Červíček.

Novinkou linky ze Dvora a do Špindlu

Od 1. ledna 2017 dochází k zavedení zcela dvou nových linek, a to na základě požadavku závodu Škoda Auto Kvasiny. Ten bude financovat rozšíření provozu autobusových linek, které by měly sloužit k dopravě zaměstnanců automobilky do zaměstnání. Linky pojedou ze Dvora Králové a z Červeného Kostelce. Jedná se o zkušební provoz, který bude vyhodnocován. Tyto dvě linky budou v provozu v pracovní dny, v sobotu a také jedním párem spojů v neděli na noční směnu.

V sobotu 17. prosince poprvé vyjede autobusová linka na trase Hradec Králové – Špindlerův Mlýn. „Zavedením tohoto spoje posilujeme víkendové spojení do Krkonoš. Chceme tím podpořit možnost cestovat veřejnou dopravou do nejnavštěvovanějších míst v kraji, protože na trase této linky není jen koncový Špindlerův Mlýn, ale například i zastávky Les Království nebo ZOO Dvůr Králové," doplnil náměstek Červíček. Dále bude posíleno spojení Pece pod Sněžkou a Trutnova.

V Úpici dochází ke sloučení zastávek Úpice, Revoluční a Úpice, most. F. L. Riegra. Nově bude mít zastávka Úpice, most F. L. Riegra tři stanoviště (č. 3 býv. Revoluční) a dojde ke sjednocení odjezdů autobusů dle směrů jízdy. Do Náchoda pojedou nově všechny spoje ze stanoviště č. 2 (na hlavní ulici), doteď z této zastávky odjížděly pouze spoje, které přijely od Trutnova-Poříčí. Zároveň všechny spoje směřující do Havlovic a dále buď na Maršov či Hořičky pojedou zulice Revoluční ze stanoviště č. 3.

Nové spoje do Strážného

V letní a zimní sezóně bude zaveden nový dopolední pár víkendových spojů z Vrchlabí do Strážného a zpět. Doplní tak stávající spoje, které jely v odpoledních hodinách. Nově bude možné jet v 9.15 a 13.15 z Vrchlabí, v 10.00 a 14.00 zpět ze Strážného. Všechny spoje mají autobusové přípoje z Prahy, Dvora Králové i přípoj od vlaků.

Dojde k posílení spojení Pece pod Sněžkou a Trutnova. Ranní spoj v 5.32 z Pece, který jel do Vrchlabí, bude nově (mimo letní a zimní prázdniny) po dohodě krajského úřadu s dopravcem Osnado zajištěn dálkovým spojem v 5.30 z Pece do Trutnova a dále do Hradce Králové a Pardubic. Cestující ve směru Vrchlabí si budou moci ve Svobodě nad Úpou přestoupit na spoj Svoboda – Vrchlabí. Nově místo spoje v 15.37 z Pece pod Sněžkou do Svobody nad Úpou bude veden spoj v 15.50 z Pece do Trutnova.

Na trase Trutnov - Dvůr Králové a Vrchlabí - Dvůr Králové dojde k drobným minutovým posunům kvůli změně odjezdů přípojných vlaků ve Dvoře Králové.

Z důvodu havarijního stavu mostu v Žirči bude na prozatím neurčenou dobu veden mimo Žireč spoj 640378/12 ve 14.22 ze Dvora Králové do České Skalice. Místo něho do Žirče zajede spoj MHD č. 2 ve 14.37 z autobusového nádraží. Stejné opatření se týká školního spoje, který nově zajistí rovněž linka MHD č. 2 s odjezdem v 7.08 ze Žirče.

Od neděle 11. prosince vstoupily v platnost také nové jízdní řády MHD ve Dvoře Králové. Změnou oproti roku 2016 je zrušení linky MHD č. 3, která jezdila do Lipnice a byla málo využívána. Novinkou bude celoroční dopravní obsluha městského hřbitova linkou č. 2, a to v rozsahu, jako tomu bylo dosud v letních měsících.

Jan Braun