Mezi nimi vrchlabský výtečný letec veterán Karel Valášek, kterému bude v příštím roce 90 let, nebo herec, plachtař i motorový letec Mirek Středa. Nechybělo ani několik žen, leteckých veteránek.

Naštěstí o všechny velmi svědomitě pečoval organizátor akce Jiří Obst, který od samého počátku roznášel studené nápoje a stále připomínal pitný režim, aby snad někdo nezkolaboval.

Vedra přinesla i další problém. A to pro motorová letadla, aby mohla dostatečně vzlétat. Bylo nutné časově omezit možnost vyhlídkových letů na větroních, které jsou tradičně pro veterány organizovány.

Bylo to přátelské setkání mezi letci, kteří se znají již dlouhá léta a rádi využívají této možnosti setkat se, popovídat si a zavzpomínat i na ty, kteří už mezi nimi nejsou. A tím i začalo přivítání pronesené panem Obstem, hlavním organizátorem setkání a předsedou Krkonošského aeroklubu Vrchlabí.

Připomněl například Václava Bäumla, který odešel v loňském roce ve věku nedožitých 93 letech, jednoho z posledních gardy letců. Václav se narodil 1. ledna 1922 v Lipé, okres Plzeň. Vystudoval průmyslovou školu v Mladé Boleslavi. V leteckém středisku Raná získal všechny dostupné kvalifikace k létání a stal se jeho vedoucím. V roce 1955 se stal náčelníkem Ústřední letecké školy ve Vrchlabí. V letech 1962 – 1964 působil ve Vietnamu. Založil zde leteckou školu v Hanoji a vycvičil celou řadu vietnamských letců. Od roku 1970 až do důchodu pracoval ve Vrchlabí jako pilot práškovacího letadla. Za celou svoji kariéru nalétal neuvěřitelný počet hodin jak na větroních, tak na motorových letadlech.

Ve stejném roce nás opustila i jeho paní, Jiřina Bäumlová, rovněž letkyně, veteránka v plachtařském létání. Veterány potěšila přítomnost jejich syna, který je i sponzorem Krkonošského aeroklubu.

Mezi dalšími byl připomenut i Standa Kopáč, který odešel v tomto roce.

Po oficiálním zahájení následovalo organizování letů. Letos byly připraveny tři Blaníky, „vleky" zajišťoval Honza Pešina mladší. Občerstvení bylo zvoleno, s ohledem na počasí, velmi pozorně: hlavně dostatek vody, ale i sud piva a na večer bylo připraveno grilování špekáčků.

Jubilejní setkání letců veteránů ve Vrchlabí

Otto Singer