Sníh na výrobu sochy pochází z Jilemnice, na náměstí dovezli zhruba 150 kubíků. Letos se tvůrci sochy inspirovali sněhovými sochami vládců hor, které se na jilemnickém náměstí stavěly ve 40. letech. Krakonoš má tedy trochu jinou podobu, než jak bylo v Jilemnici v poslední době zvykem. „Inspirovali jsme se podobou Krakonoše z roku 1942, je takový trochu víc přírodní, má holé ruce, přes sebe plášť a místo kalhot suknici, holé nohy a boty,“ řekl Josef Dufek. Nechybí mu naopak tradiční hůl v ruce a klobouk položený na kolenou.

Stavění velké postavy Krakonoše ze sněhu má v Jilemnici více než stoletou tradici, na které se podílely desítky nadšenců a stala se symbolem města. Ve sbírkovém fondu jilemnického muzea se nachází fotografie, která ho zachycuje už v roce 1909.

Měření rekordní výšky sněhu v Labském dole v Krkonoších.
V Labském dole naměřili nejvíc sněhu za posledních patnáct let

Josef Dufek převzal štafetu výroby Krakonoše na náměstí v roce 2000. „Předtím jsem stavěl menší Krakonoše ze sněhu před domem v Metyšově ulici, jen tak pro radost dětem. Kdybych je měl spočítat, tak letošní Krakonoš je můj 24. v pořadí,“ upřesnil jilemnický umělec, který postavil Krakonoše ze sněhu také ve Špindlerově Mlýně.

Jana Mičkalová