Podpořit cvičením lidi právě s touto nemocí přišlo celkem 67 nadšenců, pro které v Domově připravily fyzioterapeutky Pavla a Míla a ergoterapeutka Terezka čtyři hodinové bloky kruhového tréninku a cvičení pro správné držení těla.

Šlo už o pátý ročník této celostátní sportovně-charitativní akce, kterou organizuje Nadační fond Impuls, letos pod záštitou místopředsedy vlády Pavla Bělobrádka a ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka.

Domov sv. Josefa, který se zúčastnil díky novým cvičebním prostorám letos poprvé, podpořil nejen záštitou, ale i sportovním výkonem starosta města Dvůr Králové Jan Jarolím. Dostavil se i s rodinou a odcházel po hodinovém kruhovém tréninku s úsměvem. „Z mého pohledu je převzetí záštity nad akcí a rovněž osobní účast prostředkem pro širší osvětu o této zákeřné nemoci. Personál Domova Svatého Josefa byl úžasný a pozorný a já bych si jen přál, aby se akce podobného typu v budoucnu opakovaly častěji a za stále většího zájmu veřejnosti," řekl starosta města.

V průběhu večera se zdařilo i internetové propojení s hlavními organizátorkami akce v Praze, které „bojovým pokřikem" pozdravily Domov sv. Josefa. Akce se letos zúčastnilo již 23 míst v České republice, na Slovensku, ve Francii nebo Švýcarsku eReSkáři jsou totiž „roztroušeni" úplně všude a nejen při MaRSu se setkávají a vzájemně si pomáhají.

Výtěžek cvičení v Domově sv. Josefa ve výši 5050 korun bude věnován na pořízení rehabilitačního vybavení a pomůcek do nových rehabilitačních sálů v tomto unikátním zařízení v republice s již téměř patnáctiletou tradicí. Akce se uskutečnila ve cvičebním sále nově zrekonstruovaného Domu sv. Damiána. Ten je vybavený celoplošným transportním zařízením.

Dík patří všem, kteří si udělali v pátek večer čas, přišli do Domova sv. Josefa a podpořili eReSkáře v boji s touto nevyléčitelnou nemocí. A cíl organizátorek z Domova sv. Josefa pro příští rok 2017? Nemalý stovka účastníků!

Michaela Hospodková