Na loukách pod Hospitalem měli stovky návštěvníků možnost vidět živé koně různých velikostí a druhů. Akce se „vrátila" zpět po dvou letech. A ukázalo se, že milovníkům koní určitě chyběla. Čekal je bohatý program, který sklízel opakovaně potlesk. I přes vysoké teploty, odcházeli večer návštěvníci spokojeni.

Ukázka záchranky

Poprvé tu návštěvníci mohli vidět ukázku práce koňské záchranky. Speciálně upravený přívěs slouží k transportu zraněných koní i dalších velkých zvířat. „Dříve musela být zvířata utracena. Nyní je můžeme úspěšně léčit," vysvětlil Pavel Čechovský. Jedná se o ojedinělou službu, která nemá ve střední Evropě obdoby. „Účastníme se různých závodů, filmování s koňmi, zasahovali jsme i v brněnské zoo," doplnil záchranář. Diváci mohli ve dvou ukázkách vidět záchranu pomocí speciální zvedací konstrukce a tažné podložky.

Starokladrubský kůň patří mezi naše kulturní památky. Divákům se toto unikátní plemeno představilo hned v několika ukázkách. Jízdní policie z Pardubic předvedla jejich použití při ochraně veřejného pořádku.

Karel Dvořák a Pavla Kašparová nejprve předvedli dvojici hřebců na ruce. Potom v pas de deux ukázali, jak se jezdilo v dobách baroka. Karel Dvořák ještě představil „vysokou jezdeckou" školu při španělské impresi s garochou a tanečnicí.

Nejen pod sedlo

Koně ale neslouží jen k jízdě. Rodina Nývltových z Úpice se čtyřmi chladnokrevníky ukázala, jak se dříve sekala tráva a sušilo seno, nakládaly klády pomocí koňů na speciální vůz. Zájemci se nakonec mohli přetahovat s jedním z „tahounů".

Velkou pozornost poutalo skokanské umění rodiny Šmatolánových a jezdecké dovednosti rodiny Pechanových, především vnučky Věrušky. Šestiletá jezdkyně je vítězkou řady soutěží.

Tereza Čeňková udivovala souhrou s klisnou Lucky, kterou ovládá bez postrojů. Zároveň přiblížila projekt Paddock paradiso. Stejně tak se zájemci dozvěděli o projektu Koně na boso a bez železa.Viděli ale i práci podkováře.

Příští rok zase

„Chtěla bych poděkovat všem, kteří se na Kuks v obrovském pařáku vypravili, vydrželi a navíc si to, i podle reakcí, užili. Pro vystupující i organizátory to byl neskutečný záběr," komentovala akci hlavní organizátorka, Jitka Černá.