Na příští měsíc kvůli tomu plánuje Vrchlabí jednání zastupitelstva. Starosta Vrchlabí Jan Sobotka považuje za přijatelnou částku okolo 170 milionů korun bez DPH. Projekt krytého bazénu prošel úpravami, novinkou je například prodloužení délky tobogánu, který se obtáčí kolem budovy, až na 76 metrů, a přidání dalších atrakcí. Uvažuje se o vybudování venkovní vířivky a venkovního bazénu.

Jisté je jedno. Krytý bazén nebude stavět vrchlabská firma STAS, kterou spoluvlastní radní Bedřich Hanousek. Ta dostala zakázku na první etapu na vybudování infrastruktury pro budoucí aquapark za 15,7 milionu korun. Hanousek je navíc předsedou komise pro rozvoj a výstavbu. Upozornilo na to opoziční hnutí Vrchlabí do toho!, podle kterého sice nedošlo k porušení zákona, ale označilo takovou situaci za neetickou.

Takhle má vypadat podle vizualizace krytý bazén ve Vrchlabí. Jeho součástí budou čtyřdráhový plavecký bazén, cvičný bazén, relaxační bazén, vnitřní i venkovní vířivky, šedesátimetrový tobogán, skluzavky nebo parní kabiny.
Vrchlabí postaví krytý bazén, spolkne 190 milionů. Jak bude vypadat?

HANOUSKA PODRŽELI

Hanousek, který je zastupitelem vládnoucího sdružení ZVON, nabídl rezignaci na post předsedy komise. Její členové hlasovali o Hanouskově setrvání ve funkci. Většina stála na jeho straně a podržela ho ve funkci. Hanousek bude i ve výběrové komisi, která vyhodnotí nabídky pro druhou, hlavní etapu výstavby krytého bazénu.

Firma STAS, ve které má vrchlabský radní minoritní podíl, získala zakázku na vybudování infrastruktury kvůli tomu, že nabídla nejnižší cenu. "Prostě jsme uspěli s cenou, kterou jsme nabídli. Ceny se snažíme držet dole, například na rozdíl od pražských firem," vysvětloval Bedřich Hanousek.

Vrchlabí dlouhodobě usiluje o výstavbu krytého bazénu. Zakázku na vybudování infrastruktury získala firma, jejímž spolumajitelem je vrchlabský radní a předseda komise pro výstavbu Bedřich Hanousek.
Firma vrchlabského radního staví cestu k aquacentru. Nic jsem si nepřihrál, říká

KRITIKA OD OPOZICE

"Jednání pana Hanouska v rozporu se zákonem není. Není ale etické, aby firma radního, zastupitele a předsedy komise výstavby usilovala o takovou zakázku ve městě," reagoval Jiří Jebavý ze sdružení Vrchlabí do toho! "Nikdo nechce nikomu bránit zároveň podnikat a být komunálním politikem. Pokud ale někdo chce být radním a podílet se na řízení města, musí se smířit s tím, že by neměl usilovat o zakázky z obecního rozpočtu," připomněl.

"Ve věci střetu zájmů mám trochu jiný názor. Je to věc velmi diskutabilní. Proč bychom měli diskriminovat odborníky, kteří profesi umí a pracují ve městě? Cena byla jednoznačně nejnižší a pro město výborná. Původně jsme počítali s částkou o tři miliony vyšší," vyjádřil se k situaci starosta Vrchlabí Jan Sobotka.

Ve vrchlabských Vejsplaších vznikne přístupová komunikace k chystanému krytému bazénu a parkovací plochy.
První krok k aquacentru. Vrchlabí začalo budovat cestu k budoucímu bazénu

OPTIMÁLNÍ CENA? KOLEM 170 MILIONŮ

Pokud se budou nabídky firem na stavbu krytého bazénu pohybovat v cenové hladině kolem 170 milionů korun bez daně, připraví rada města materiál k projednání zastupitelstvu, stejně jako aktualizaci plánovaného provozu. Město má totiž představu, že krytý bazén bude nejprve provozovat samo.

"Chceme si jako město vyzkoušet provozování krytého bazénu nejdříve sami rok-dva, abychom reálně zjistili, kolik vše stojí," nastínil plán Sobotka. Provoz by následně převzal soukromý investor. Ten by měl na starost také wellness centrum a rekreační svět, které má vzniknout v další etapě, až bude krytý bazén postavený.

Krytý bazén vyroste ve Vrchlabí do roku 2022 v lokalitě Vejsplachy na příjezdu do města. Radnice tam začne příští rok budovat infrastrukturu za 38 milionů korun.
Vrchlabské Vejsplachy se změní. Bazén rozproudil zájem investorů