Potvrdit či vyvrátit podezření a zjistit skutečný stav. Takové důvody vedli zaměstnance zoologické zahrady k tomu, že podrobili mladou samici tygra ussurijského chirurgickému zákroku.

„Patricie žije v expozici s bratrem Tiberem a oba sourozenci spolu často dovádějí. Před časem ji zřejmě Tiber sekl do oka, kde se začal tvořit drobný útvar. Chovatelé měli podezření na poranění třetího víčka," přiblížila mluvčí zoo, Jana Myslivečková.

Zákrok provedl Lukáš Pavlačík, který tygřici uspal a za asistence Kateřiny Rybníčkové oko zkontroloval. Podezření na vyhřezlou slznou žlázu třetího víčka se naštěstí nepotvrdilo, ale v místě natržení víčka se vytvořil menší granulom, který byl pomocí nekomplikovaného zákroku odstraněn.

„Pokud by se tak nestalo, cítila by tygřice na oku nepříjemný tlak a hrozil by jí chronický zánět oka. Zákrok proběhl bez problémů," doplnila Jana Myslivečková. Následovalo postupné probuzení z anestezie a opětovné spojení s bratrem.

Samice Patricie se narodila ve Dvoř Králové 9. července 2012. Přestože jí ještě nejsou ani dva roky, váží téměř 140 kilogramů.