Ne každý navíc chce denně konzumovat gumové rohlíky a uprostřed se rozpadající chléb náš vezdejší. Proto stále větší popularity nabírá domácí výroba. Ta může být jednoduchá i ekonomicky výhodná. Zapotřebí jsou v podstatě jen čtyři věci. Mouka,droždí, sůl … a pekárna.

Přístrojů je na trhu mnoho, jejich výhodou je naprosto snadné ovládání. Stačí nasypat ingredience, zmáčknout knoflík a čekat, až bude hotovo. Další výhodou je minimální údržba a využití i k jiným účelům. Nejlevnější začínají na hranici 1500 korun.

Teď k samotnému pečení. Příprava základního bílého chleba je otázkou několika málo minut. Do nádoby stačí nalít vodu, nasypat mouku, trochu soli, cukru a droždí. Přístroj uhněte, nakyne, upeče. Doba zpracování se podle zvoleného programu nejčastěji pohybuje od necelých dvou do 3,5 hodiny. A náklady? Záleží na cenách surovin. Pro chleba s výslednou váhou 1,1 kilogramu se v nejlevnější variantě dostaneme zhruba na 14 až 17 korun (700 gr mouky, 10 gr droždí, soli a cukru minimálně, elektřina).

Tato varianta může sloužit coby vstupní brána domácí chlebové produkce. Následuje totiž bezpočet variant jak při volbě základní suroviny, mouky, tak přísad. Slaných i sladkých, domácích i exotických. Receptů je na internetu bezpočet, včetně doporučení a rad. Stejně tak v každém knihkupectví dostanete knihu na toto téma.

Ekonomická výhodnost domácího pečení se začne výrazněji projevovat právě u chlebů vyšší třídy. Například z celozrnné mouky s přísadami nejrůznějších semínek, bylinek, ořechů či sýrů. Takový chléb stojí v obchodech 60 korun a více, doma je zvládnete za polovinu. A investice do pekárny se tak začne vracet. S jedním důležitým bonusem, kterým je kvalita. Vše máte pod kontrolou a rozhodnout se můžete podle momentální chuti.

Finančně méně výhodné, ale pohodlnější je pečení chleba z připravených směsí. Stačí nasypat do pekárny, dolít vodu a hotovo. Žádné vážení, žádné měření.

Výběr druhů je velký, cena za 500 gr směsi (asi 750 gr výsledná váha) začíná zhruba na 20 korunách. Kdo si ale potrpí na přírodní produkty, z obsahu radost mít nebude. Na obalu se dočte, že daná směs vedle základních surovin obsahuje třeba kyselinu askorbovou, sladový extrakt, Mono-Diglyceridy jedlých mastných kyselin a podobně.