Podle spolupořadatele klání Karla Fryše sahá tradice této hry s podivuhodným názvem do začátku dvacátého století. „Čamburínu někdy v roce 1900 vymysleli místní lidé a postavil ji zdejší truhlář," řekl další z pořadatelů Miloslav Kahuda a dodal, že základem hry je stůl, který se na první pohled tváří jako zcela normální kus nábytku.

„Když se však sundá deska je v něm ukrytá hrací plocha. Podklady pro nohy, káča a kuželky. Plocha je rozdělena do tří částí přepážkami, v nichž jsou tři otvory právě tak velké, aby prolezla káča," řekl pořadatel akce a vysvětlil pravidla: „V prvním prostoru se roztočí káča a v druhém a třetím jsou figurky. Devět a devět figurek je postavených do čtverce s jednou figurkou uprostřed. Za každou shozenou figurku dostává hráč určitý počet bodů. Obvykle se stanový určitý bodový limit. Kdo jej dosáhne jako první, vyhrává," řekl další z pořadatelů Vojta Waldmann.

Letošní ročník začal pozvolně. Jako limit ukončující kvalifikaci bylo stanoveno 500 bodů. „Všichni přihlášení účastníci popořadě hráli tak dlouho dokud první nedosáhl limitu. Ostatní pak dohráli kolo tak aby všichni měli stejný počet kol," informoval Deník pořadatel akce s tím, že soutěže se zúčastnilo přes čtyřicet hráčů, které povzbuzoval podobný počet diváků a hostů. „Klání se odehrálo v příjemné atmosféře, kterou podkreslil jeden z hostů, když si sedl k piánu a neúnavně hrál snad čtyři hodiny v kuse," dokreslil kolorit klání Vojta Waldmann. Šestnáct soutěžících s největším množstvím bodů se nakonec kvalifikovalo do vyřazovacích bojů. Po lítém boji si nejlépe s káčou poradil Jan Erban, který ve finálovém souboji získal 620 bodů. Na dalších místech se umístil Jan Špidlen a Pavel Fiala. Nepopulární bramborová medaile zbyla na Radka Orendáše.