Trend se nevyhnul ani trutnovskému okresu, doba, kdy se promítalo třeba v Žacléři, Bernarticích, Chotěvicích či Bílé Třemešné je dávno pryč.

Možnost zajít si doma do kina stále mají občané Úpice. „Hrajeme, ale technicky to není úplně ono. Přehráváme DVD, potřebovali bychom ale koupit zařízení pro promítání ze standardních DCP disků. Na přechod se připravujeme několik let, máme již Dolby digitální zvuk, teď by bylo dobré doladit obrazovou část. To je investice zhruba za 2 miliony korun," říká Pavel Švorčík, který má provoz kina na starosti. Zastaralá technologie je hendikepem nejen v kvalitě, ale především v přístupu k aktuálním hitům filmové scény. „Musíme čekat, až daný snímek vyjde na DVD, tím nabereme zpoždění až půl roku. A to už o film lidé nemají takový zájem," dodává Švorčík.

„Požadavků je hodně, peněz málo. Letos se digitalizace kina do rozpočtu nedostala a jak to bude v dalších letech, se uvidí. Čekají nás komunální volby a bude záležet na prioritách nového zastupitelstva," říká místostarosta Úpice, Zdeněk Holman.

Naposledy skončilo činnost kino v Hostinném. I když tady byly důvody jiné a hovořit se dá spíše o přerušení. „Objekt vloni vytopila velká voda a nyní řešíme rekonstrukci objektu. Se zachováním kina počítáme, chtěli bychom ale posílit část divadelní i ostatní aktivity, které tu dosud byly," komentoval současný stav starosta Karel Klíma.

Velká kina digitál mají, pro malé je to drahé

Pro mnohá města představuje provoz a digitalizace kina stále finanční problém, s kterým se potýkají.

V Hostinném navíc kino poškodila velká voda a přesné datum otevření nikdo netuší. „Máme plné ruce práce s odstraňováním všech škod po povodni a kino momentálně není priorita. Víme, kterým směrem chceme jít, ale okamžité dění nelze v tomhle směru čekat," dodává starosta Karel Klíma.

Milionové náklady

Velká kina se už před časem k modernizaci techniky odhodlala. Jinak by přišla o poslední diváky.

Digitalizace kina Svět ve Dvoře Králové proběhla před dvěma roky. Díky nákladům tři miliony korun získalo nejen možnost promítat všechny novinky, ale nabízí návštěvníkům i výborný zvuk nebo možnost promítání ve formátu 3D. „Hrajeme pět dní v týdnu, děláme i odpolední představení. Nabízíme také promítání pro školy a školky. Prostor kina využíváme také k dalším akcím, jako jsou filmové festivaly Juniorfilm nebo cyklus cestopisných přednášek Křížem krážem," uvedla Zuzana Čermáková z Hankova domu, pod který kino patří. O diváky nouzi nemají. I proto zavádějí další novinky, například rezervaci lístků pomocí QR kódu.
O rok déle mají moderní techniku v Trutnově, investice byla téměř 4,5 milionu korun. Objekt kina Vesmír ale stále není v ideálním stavu. „Projekt na celkovou rekonstrukci existuje, zatím to však není na pořadu dne," říká ředitel Společenského centra Uffo Libor Kasík.

Kromě velkých měst mohou být spokojeni například i milovníci filmového umění v Jilemnici. Tamější Kino 70 vstoupilo do digitální éry už v loňském roce a bylo kvůli tomu přes léto zavřené. Investice nebyla vůbec zanedbatelná. „Přišla městský rozpočet na 3,5 milionu korun a ještě jsme k tomu během ledna zajistili další přidanou hodnotu. Tou jsou komfortnější sedačky," upozornil ředitel Společenského domu Jilm Jiří Paulů. Snímky ve 3D tak mohou diváci sledovat od konce února v pohodlných křeslech. „Snížili jsme kapacitu kina o sto míst. Takže nyní se sem vejde sto osmdesát diváků, což je však na dnešní dobu dostačující počet," uvedl Jiří Paulů. I částku 1,5 milionů korun zainvestovala jilemnická kasa. „Měli jsme letos zkrátka štěstí na štědrou ruku, která nadělovala do kulturní sféry," dodal ředitel Jilmu. Kino hraje pětkrát týdně a například první představení bylo zcela vyprodané.

Právě Kino 70 může celkem bez nadsázky spoléhat na širokou spádovou diváckou oblast. I když digitalizované kino mají i Semily, ve Vrchlabí a ve Špindlerově Mlýně byla městská kina zrušena.
„Zatím využijeme kinosál Vojenské zotavovny Bedřichov, který je jediným prostorem, který máme k dispozici, k produkci divadelních představení. Digitalizace kina není aktuální," informovala vedoucí odboru cestovního ruchu, kultury a sportu Eva Filipová. „I kdyby se zde filmy promítaly po investici do techniky, určitě už nepůjde o klasické každodenní kino. Kapacitu bychom nenaplnili," podotkla Eva Filipová.

Náhrada v klubu

Městské kino ve Vrchlabí nahradilo promítání v Divadelním klubu, který před čtyřmi lety vznikl ve Vančurově ulici. „Máme kapacitu sto míst a promítáme díky digitálnímu projektoru. Ale technika 3D to není a ani bychom ji neuživili. Filmy získáváme zhruba se čtyřměsíčním zpožděním. O digitalizaci neuvažujeme. Diváci jezdí do Kina 70 v Jilemnici a navíc se v Trutnově chystá budování malého Cinestaru," řekl Deníku Josef Mikáska.

O výstavbě multikina však v Trutnově nic nevědí. „Slyším to poprvé a nevím o žádném investorovi, který by se sem v tomhle oboru chystal. A nezdá se mi to ani reálné, spíš bych to zařadil do kategorie drbů," reagoval ředitel trutnovského Uffa, kam patří i kino Vesmír, Libor Kasík.