VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kiwi vykryje denní potřebu vitamínu C

Pec pod Sněžkou - Krkonošský deník připravil spolu s HOTELEM**** HORIZONT v Peci pod Sněžkou seriál Rad odborníka na téma gastronomie. Dnes odpovídá Jiří Švestka, šéfkuchař hotelu.

20.11.2013
SDÍLEJ:

Jiří ŠvestkaFoto: DENÍK/Jana Mudrová

Jaké využití má kiwi v kuchyni? Dá se i tepelně upravit?

Kiwi, neboli aktinídie je popínavá rostlina, která pochází původně z Číny. V západním světě bylo kiwi neznámé až do konce 19. století, kdy bylo poprvé přivezeno z Japonska, zpočátku spíše jako okrasná než užitková rostlina. A přestože za vlast kiwi bývá pokládán Nový Zéland, také sem byla tato rostlina zavedena až počátkem 20. století, právě zde však získalo popularitu jako plodina i svůj současný název.

Kiwi je velmi bohaté na vitamín C, obsahuje jej dokonce třikrát více než citrusové plody a jeden kus tohoto ovoce pokryje celodenní potřebnou dávku pro naše tělo. Obsahuje dále také v menším množství vitamíny A a K a z minerálů hořčík, vápník, fosfor, draslík a železo, dále také určité množství bílkovin, tuků a sacharidů. Pomáhá snižovat srážlivost krve, redukovat hladinu tuků v krvi, má příznivý vliv na zrak a působí proti civilizačním chorobám. Při nákupu vybíráme zdravé plody, které nesmí být naměklé, ale neměly by být ani příliš tvrdé. Stejně jako avokádo se kiwi konzumuje převážně v čerstvém stavu. Nejzdravější je jíst je pouze omyté, napříč rozkrojené a vnitřek (dužinu) vydlabávat lžičkou, tak se zachová největší množství cenných látek. Jeho dužinu lze ve studené kuchyni použít jako součást různých předkrmů, chuťovek či pomazánek. Kiwi používáme též ke zdobení moučníků, dortů a dalších cukrářských výrobků, nebo pro výrobu ovocných dezertů či do koktejlů. Vyrábějí se z něj také marmelády, kompoty či džusy.

U nás se kiwi tepelně moc často neupravuje, ale jedno jídlo, které mi moc chutná, si vám dovoluji nabídnout :Smažené kiwi s vanilkovou zmrzlinou a šlehanou smetanou, zdobené jahodou a čerstvou mátou:

Recept pro 4 osoby:

4 ks kiwi, hladká mouka na obalení, 50 g mandlových lupínků, 50 g másla, 3 lžíce moučkového cukru, 200 g oleje na smažení, 60 oloupaných a najemno nasekaných mandlí, 50 g smetany ke šlehání do těsta, 100 g ananasového džusu, 250 ml smetany ke šlehání, 2 sáčky vanilkového cukru, 2 ks vajec, 2 cl rumu, 80 g hrubé mouky, 4 kopečky vanilkové zmrzliny. Máslo, vejce, moučkový a 1 vanilkový cukr ušleháme do pěny, přimícháme nasekané mandle, ananasovou šťávu, smetanu a podle potřeby zahustíme hrubou moukou. Vše promícháme a vzniklé těstíčko necháme 10 minut odležet. Kiwi oloupeme, nakrájíme na silnější kolečka a nejdříve obalíme v hladké mouce, potom v těstíčku a nakonec posypeme mandlovými lupínky, klademe do rozehřátého oleje a smažíme do zlatova. Smetanu vyšleháme s vanilkovým cukrem do zhoustnutí. Usmažené kiwi klademe na talíř, přidáme šlehačku, vanilkovou zmrzlinu, ozdobíme jahodou a čerstvou mátou. Získáte tak chutný moučník a věřím, že budete příjemně překvapeni, že i kiwi se dá tepelně upravit.

(njt)

Autor: Redakce

20.11.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.

Obchvat u České Skalice blokuje nehoda tří vozidel

Po mladoboleslavské vlně sjeli pro medaile
3

Po mladoboleslavské vlně sjeli pro medaile

Moře trávy, tři zahradníci za mřížemi a Drahoš i Pavlásek na Slovácku: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pondělí 22. ledna 2018.

Lednové zvraty trápí Lomnici

Pojizeří - Hokejisté Turnova navýšili náskok v čele tabulky krajské ligy. Na vrcholu je drží střelecké dovednosti Daniela Maděry.

„Zápasu nic nechybělo, musel se líbit“

Vrchlabí - Jednou z největších opor vrchlabského celku byl v derby na ledě Dvora Králové obránce David Pojkar.

FOTO: Olga Lounová rozzářila Krkonošský pivní bál

Vrchlabí - Zpěvačka Olga Lounová byla jedním z nejobletovanějších hostů sobotního Pivního plesu ve Vrchlabí. Jeho návštěvníky nejprve pobavila svými písničkami, s řadou z nich se pak i vyfotila.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT
>