VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kiwi vykryje denní potřebu vitamínu C

Pec pod Sněžkou - Krkonošský deník připravil spolu s HOTELEM**** HORIZONT v Peci pod Sněžkou seriál Rad odborníka na téma gastronomie. Dnes odpovídá Jiří Švestka, šéfkuchař hotelu.

20.11.2013
SDÍLEJ:

Jiří ŠvestkaFoto: DENÍK/Jana Mudrová

Jaké využití má kiwi v kuchyni? Dá se i tepelně upravit?

Kiwi, neboli aktinídie je popínavá rostlina, která pochází původně z Číny. V západním světě bylo kiwi neznámé až do konce 19. století, kdy bylo poprvé přivezeno z Japonska, zpočátku spíše jako okrasná než užitková rostlina. A přestože za vlast kiwi bývá pokládán Nový Zéland, také sem byla tato rostlina zavedena až počátkem 20. století, právě zde však získalo popularitu jako plodina i svůj současný název.

Kiwi je velmi bohaté na vitamín C, obsahuje jej dokonce třikrát více než citrusové plody a jeden kus tohoto ovoce pokryje celodenní potřebnou dávku pro naše tělo. Obsahuje dále také v menším množství vitamíny A a K a z minerálů hořčík, vápník, fosfor, draslík a železo, dále také určité množství bílkovin, tuků a sacharidů. Pomáhá snižovat srážlivost krve, redukovat hladinu tuků v krvi, má příznivý vliv na zrak a působí proti civilizačním chorobám. Při nákupu vybíráme zdravé plody, které nesmí být naměklé, ale neměly by být ani příliš tvrdé. Stejně jako avokádo se kiwi konzumuje převážně v čerstvém stavu. Nejzdravější je jíst je pouze omyté, napříč rozkrojené a vnitřek (dužinu) vydlabávat lžičkou, tak se zachová největší množství cenných látek. Jeho dužinu lze ve studené kuchyni použít jako součást různých předkrmů, chuťovek či pomazánek. Kiwi používáme též ke zdobení moučníků, dortů a dalších cukrářských výrobků, nebo pro výrobu ovocných dezertů či do koktejlů. Vyrábějí se z něj také marmelády, kompoty či džusy.

U nás se kiwi tepelně moc často neupravuje, ale jedno jídlo, které mi moc chutná, si vám dovoluji nabídnout :Smažené kiwi s vanilkovou zmrzlinou a šlehanou smetanou, zdobené jahodou a čerstvou mátou:

Recept pro 4 osoby:

4 ks kiwi, hladká mouka na obalení, 50 g mandlových lupínků, 50 g másla, 3 lžíce moučkového cukru, 200 g oleje na smažení, 60 oloupaných a najemno nasekaných mandlí, 50 g smetany ke šlehání do těsta, 100 g ananasového džusu, 250 ml smetany ke šlehání, 2 sáčky vanilkového cukru, 2 ks vajec, 2 cl rumu, 80 g hrubé mouky, 4 kopečky vanilkové zmrzliny. Máslo, vejce, moučkový a 1 vanilkový cukr ušleháme do pěny, přimícháme nasekané mandle, ananasovou šťávu, smetanu a podle potřeby zahustíme hrubou moukou. Vše promícháme a vzniklé těstíčko necháme 10 minut odležet. Kiwi oloupeme, nakrájíme na silnější kolečka a nejdříve obalíme v hladké mouce, potom v těstíčku a nakonec posypeme mandlovými lupínky, klademe do rozehřátého oleje a smažíme do zlatova. Smetanu vyšleháme s vanilkovým cukrem do zhoustnutí. Usmažené kiwi klademe na talíř, přidáme šlehačku, vanilkovou zmrzlinu, ozdobíme jahodou a čerstvou mátou. Získáte tak chutný moučník a věřím, že budete příjemně překvapeni, že i kiwi se dá tepelně upravit.

(njt)

Autor: Redakce

20.11.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Montážní dělník 13 500 Kč Montážní dělníci výrobků z kovů MONTÁŽNÍ DĚLNÍCI VÝROBKU Z KOVU. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13500 kč. Volných pracovních míst: 80. Poznámka: montáže součástí a dílu, nastavení, vyrovnávání a připevňování jednotek ke skupinám, podskupinám nebo konstrukcím s použitím ručních nebo elektrických nástrojů, spojování a mikrosvařování zařízení; Požadujeme: Dobrý zdravotní stav, flexibilitu a vytrvalost vůči stresovým situacím. , Prašné prostředí, horko, noční směnnost. , , Pracoviště Grupo Antolin Turnov, Průmyslová 3000, 511 01 Turnov, , , , , kontakt: osobně po předchozí telefonické domluvě, jednáni s uchazeči jeden den v týdnu v místě výkonu práce od 10:00 do 12:00,, e-mailem, telefonicky v pracovní době od 10.00 do 16.00 hod.,. Pracoviště: Ospro production spol. s r.o. - grupo antolin turnov, Průmyslová, č.p. 3000, 511 01 Turnov 1. Informace: Futovová, +420 775 588 928,775 381 780. Výroba - Výroba Obsluha strojů 110 Kč Obsluha zařízení ve slévárenství (taviči, slévači) SLÉVÁRENSKÝ DĚLNÍK-OBSLUHA STROJŮ A ZAŘÍZENÍ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 110 kč, mzda max. 140 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: zák. vzdělání, vyuč. v libovolném oboru, , dobrá fyzická zdatnost, , 5 týdnů dovolené, podnikové stravování, , kontakt: osobně od 8.00 do 14.00 hod., telefonicky od 7.00 do 13.00 hod.. Pracoviště: Ing. henry kyncl - komerční slévárna šedé a tvárné litiny turnov a.s., 512 61 Přepeře. Informace: Hlubuček, +420 481 319 347. Služby - Služby Uklízeč, uklízečka 22 000 Kč Uklízeči a pomocníci v ubytovacích a vzdělávacích zařízeních Pokojská. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Neurčeno, úvazek: . Mzda min. 22000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: POKOJSKÁ - spolehlivost, pracovitost, možnost ubytování, prac. doba dle dohody, celoroční provoz. Pracoviště: Vladimír bárta - penzion monika, 543 51 Špindlerův Mlýn. Informace: Vladimír Bárta, +420 733 328 467. Doprava a logistika - Doprava a logistika Dispečer 32 000 Kč Dopravní dispečeři Dispečer MKD. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 32000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: DISPEČER MKD - SŠ, aktivní znalost NJ nebo AJ, praxe v dané profesi výhodou, časová flexibilita, životopisy zasílat na daný e-mail, nástup možný ihned. Pracoviště: Jht cz s.r.o., 542 23 Mladé Buky. Informace: Vojtěch Hák, +420 723 033 357.

Benefice vynesla přes milion korun
28

Akce Na Sněžku pro Matýska pomůže 22 handicapovaným dětem

Ilustrační foto

Badatelna trutnovského archivu přiblíží návštěvy prezidentů

ANKETA: Kteří fotbalisté by teď hráli za Československo?

Zahrajte si na fotbalového trenéra. Deník v souvislosti se stoletým výročím vzniku Československa připravil mimořádnou anketu. Jak by nyní vypadal společný tým, který by tvořili hráči obou zemí? 

ANKETA: Kteří hokejisté by teď hráli za Československo?

Zahrajte si na hokejového trenéra. Deník v souvislosti se stoletým výročím vzniku Československa připravil mimořádnou anketu. Jak by nyní vypadal společný tým, který by tvořili hráči obou zemí? 

Odstraňování chyb mě posouvá kupředu, říká biatlonová naděje Michal Krčmář

Vrchlabí - Sedmadvacetiletý Michal Krčmář se v biatlonovém prostředí pohybuje od deseti let. Sportovec závodící nyní za klub SKP Kornspitz Jablonec se aktuálně připravuje a hlavně těší na novou sezónu.

Bravo! Vrchlabští fotbalisté sebrali lídrovi bod

Vrchlabí - Šlágrem víkendového 11. kola krajského přeboru fotbalistů byl duel vedoucích Libčan s Vrchlabím.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT