V minulosti budova patřila obci s 520 obyvateli. Vedle pohostinství sloužil občanům ke kulturním akcím sál v prvním patře. V něm hráli místní i přespolní ochotníci divadlo, na plátně se promítaly filmy, pořádalo vinobraní. Na začátku 90. let obec prodala objekt soukromníkovi. "Plány, že by kulturní sál sloužil pro občany Kocbeří i po prodeji soukromníkovi, se nenaplnily. Posledních zhruba pět let byl motorest zavřený," připomněla starostka Kocbeří Eva Rezková.

Obec měla zájem odkoupit motorest zpět do svých rukou. Dlouho však narážela na příliš vysokou cenu. "Nemáme spolky, chybí nám klasický vesnický komunitní život. Občanům scházel prostor na společenské vyžití. S majiteli motorestu ale nebyla domluva," konstatovala starostka.

Doprava v Kocbeřích na hlavním tahu z Trutnova do Hradce Králové.
Kocbeře, Choustníkovo Hradiště a Hajnice podaly námitky kvůli dálnici D11

Kocbeřští se proto zaměřili na jiný projekt, výstavbu nového volnočasového zařízení u fotbalového hřiště. Za 14 milionů korun tam vznikne adekvátní zázemí pro místní sportovce a bezbariérová víceúčelová budova pro konání akcí. Královéhradecký kraj přispěl 9 miliony. Začne se stavět letos, hotovo má být nejpozději příští rok.

Mezi tím se povedlo Kocbeřím koupit motorest. "Cena klesla, koupili jsme ho za tři miliony korun. Je shoda náhod, že se nám sešly dvě takové investiční akce," vysvětlila Eva Rezková. "Objekt motorestu je veliký, není v tak špatném stavu. V prvním patře je zachovaný původní kulturní sál s pódiem. Zatím jdeme cestou postupných oprav, aby dům nechátral," dodala.

Podle starostky nové možnosti pro společenský život pomůžou zlepšit atraktivitu obce. "Zlepší i vnímání lidí. Doteď lidé berou Kocbeře jen jako místo, kde jsou radary a musí se jezdit pomalu. Snad bude vesnice vnímaná pozitivněji, že se tady také něco děje," řekla Eva Rezková.

Radary na území ORP Dvůr Králové nad Labem loni vynesly 17,7 milionu korun. Řidiči spáchali v roce 2020 celkem 30 700 přestupků.
FOTO: Radary vynesly Dvoru Králové za sedm let 130 milionů, loni osmnáct