V Trutnově to bude na prostranství před Uffem a ve spolupráci s pěveckým sborem Základní umělecké školy.   Se sbormistrem Michalem Horáčkem jsme si povídali o Vánocích.

Dříve se koledy zpívaly na Vánoce téměř v každé domácnosti. Proč podle vás tato tradice už téměř zmizela?
Řekl bych, že hlavně proto, že je člověk slyší již od listopadu v obchodech a jsou mu tak vnucovány, že si od nich doma rád odpočine. Proto je pro nás učitele zpěvu ukázat dětem krásu koled tak těžké.

A jak je to u vás – zpíváte na Vánoce koledy a jakou máte nejraději?
Doma si zpíváme vždy při práci i pro zábavu po celý rok, a tak na Vánoce jen poupravíme repertoár na koledy. Nejoblíbenější jsou asi Dej Bůh štěstí a Den přeslavný.

Znají děti, které přijdou na hodiny zpěvu k vám do ZUŠ, koledy, nebo se s nimi setkávají až u vás?
To je velmi individuální. Děti od rodičů, kteří mají vztah k hudbě nebo jsou věřící, je znají velmi dobře, těch je však málo. Někteří je znají ze škol, ale hudební výchova je v dnešním materialisticko-karieristickém světě dětmi brána spíš jako prodloužená přestávka. Což je škoda.

Jak často se sborem během adventu vystupujete a na jaké akce se momentálně chystáte?
Každý rok je to jiné. Letos se připravujeme vystupovat v domovech pro seniory, na koncertech pořádaných naší školou a samozřejmě na akcích, na které si nás zvou. Zpívali jsme u příležitostí konaných různými sdruženími města Trutnov – jako byly třeba výstavy betlémů nebo zimní vypouštění balónků.

Jak se těšíte na Vánoce?
Na Vánoce se těším moc. Snažím si vždy udělat Vánoce jako ty opravdové svátky klidu.