A někteří řidiči to mohou zvládnout hodně rychle. Například čtyřicetiletého muže chytli v minulém týdnu královédvorští policisté dvakrát během tří dnů. „Všimli si škodovky jedoucí v protisměru Palackého ulicí. Dotyčný  předložil pouze občanský průkaz a odmítl test na drogy i lékařské vyšetření.  Přiznal ale, že kouřil marihuanu a že před dvěma dny mu kolegové zadrželi řidičský průkaz," uvedla příklad Šárka Pižlová z trutnovské policie.

To může být § 125c/1e) řízení vozidla řidičem, kterému byl zadržen řidičský průkaz = 7 bodů a § 125c/1c) řízení vozidla ve stavu vylučujícím způsobilost, který si řidič přivodil užitím alkoholického nápoje nebo jiné návykové látky = dalších 7 bodů.

Body počítáme už deset let. Kdo má nulu, může být v klidu

Trutnov - Bodovým hodnocením se zajišťuje sledování opakovaného páchání přestupků nebo trestných činů řidičem motorového vozidla, nebo, že se řidič porušování těchto povinností nedopouští. Tolik ve zkratce z § 123a.

Muži jasně vedou

„S přibývajícím věkem jsem stále raději, že bodový systém existuje. Na začátku jsem byl proti, ale jak jdou roky, jezdím pomaleji, víc si uvědomuji možné následky. Stačí si v autě pustit rádio a poslouchat dopravní zpravodajství a je dostatečně jasné, že kontrola je třeba," myslí si Tomáš Novák z Vrchlabí.

A statistická čísla jeho slova potvrzují, tedy alespoň u mužské části. „Za 10 let fungování bodového systému dosáhlo 12 bodové hranice 70 tisíc řidičů, z toho přes 65 tisíc mužů a zhruba 4500 žen. Aktuálně je v České republice stále téměř 40 tisíc vybodovaných řidičů," uvádí v aktuální zprávě ministerstvo dopravy.

Poměr mužů a žen je ve společnosti takřka vyrovnaný, takže se zdá, že celý systém existuje jen kvůli řidičům. „Tahle čísla mne hodně překvapila. Kdybych si měl tipnout, tak bych řekl 2:1, takhle velký rozdíl bych nečekal," řekl Oleg Dlouhý z Petříkovic u Trutnova, který už přes 30 let učí v autoškole. „Je pravdou, že ženy jsou opatrnější. Mateřský pud je drží trochu zpátky, obecně tolik neriskují. A dají si víc poradit. Pokud má chlap při řízení nějaký zlozvyk, je hodně těžké ho  odnaučit. Ale v poslední době se to hodně vyrovnává. I mladé dívky už chtějí jezdit rychle, v autě i na motorkách. Je to prostě moderní," dodává. A myslí si, že bodový systém není účinný tak, jak by mohl být.

„Policistů je na silnicích prostě málo. Stále se šlape po autoškolách, ale  tam je nikdo neučí jezdit dvoustovkou nebo na červenou. Jen přibývá administrativy, ale se statisticky nejrizikovější skupinou, tedy mladými řidiči, si u nás dosud nikdo neporadil. Třeba zavedením dvojnásobného bodového postihu nebo roku řízení v doprovodu rodičů," tvrdí Oleg Dlouhý.

Příkladů je hodně

K potvrzení jeho slov stačí nahlédnout do policejních statistik. „Cestující linkového autobusu po 5. hodině ráno oznámili nehodu osobního auta, které skončilo mimo silnici a narazilo do pařezu. Policisté však škodovku našli prázdnou. Začali tedy hledat řidiče a dvacetiletého mladíka našli v nemocnici, kde vyhledal lékařskou pomoc. V krvi měl 1,5 promile alkoholu," vzpomněla na jeden z nedávných případů Šárka Pižlová z trutnovské policie. Policisté našli i jednadvacetiletého spolujezdce, který nadýchal přes 0,8 promile.