Od roku 2003 čekají lidé v Hostinném na možnost jít se vykoupat do místního bazénu. Přitom to byla ve městě oblíbená kratochvíle již od konce 19. století, kdy trávili volný čas na místní plovárně. V posledních dvou letech se ledy pohnuly. Zdevastovaný areál, který se proměnil v zarostlou „botanickou zahradu“, město srovnalo se zemí. Demolice předznamenala výstavbu nového víceúčelového areálu, který bude sloužit veřejnosti také pro kulturní a společenské akce.

„Projekt areálu koupaliště je naším letošním největším investičním záměrem. Pro tento rok počítáme s částkou 32,5 milionu korun. Budeme soutěžit zhotovitele s tím, aby zahájil letos stavbu. Celkově bychom se chtěli vejít při této akci do rámce 49 milionů korun, který loni odsouhlasilo zastupitelstvo,“ řekla starostka Hostinného Dagmar Sahánková.

Hostinné chce vybudovat nový areál koupaliště.Zdroj: Město Hostinné

Areál je připravený k hrubé stavbě. „Nechceme z něj mít pouze koupaliště, ale víceúčelový areál se širším využitím,“ upřesnila. Bazény budou ze železobetonu, potaženém fólií. Vyroste jeden velký bazén o velikosti 26x15 metrů se třemi plaveckými dráhami a oddělenou rekreační částí s trojskluzavkou, chrličemi vody, perličkami a masážními tryskami, dětský bazén o velikosti 11x15 metrů a brouzdaliště. Oproti původním plánům, především s ohledem na růst cen, se nebude stavět restaurace. Místo ní zajistí občerstvení kiosek. Na výstavbu koupaliště bude město čerpat finance z přebytku 29 milionů korun z roku 2018 a úvěru 80 milionů, který si pořídilo v loňském roce.

LETOS PŘIJDE DEMOLICE. Areál koupaliště v Hostinném, který byl naposledy v provozu v roce 2003, je zpustošený. Radnice příští rok začne budovat nové.
V Hostinném se dočkají po letech nového koupaliště

GALERIE ANTICKÉHO UMĚNÍ NA DVA ROKY ZAVŘE

Další letošní významnou investiční akci představuje v Hostinném třetí etapa regenerace a revitalizace Sídliště za 21 milionů korun, při které bude pokračovat od dubna další fáze obnovy nejobydlenější části města. Přináší vytvoření většího počtu parkovacích míst, nových povrchů, veřejného osvětlení, obnovu zeleně, řeší vodovody a kanalizace. Demolice čeká bývalou výměníkovou stanici.

Vylepšením projde Nádražní ulice. Tuto lokalitu opraví radnice v Hostinném společně s krajem. Zásadní bude rekonstrukce silnice a chodníků a obnova veřejného osvětlení. Příští rok se počítá s opravou mostu. Objekt polikliniky získá zateplení a úpravy vnitřních prostor.

Od 1. dubna bude zavřená na dva roky Galerie antického umění ve františkánském klášteře v Hostinném kvůli opravám podlahy a restaurování jedné z významných evropských sbírek odlitků antické plastiky.

Stanislav Zindulka.
Zemřel herec Stanislav Zindulka. Bylo mu 86 let