Podle údajů Policie ČR, jejíž práce je v tomto ohledu rozhodující, se Královéhradecký kraj může chlubit nízkým podílem násilných trestných činů včetně vražd. V roce 2018 se v kraji nestala žádná, letošní rok zaznamenal dvě: vraždu novorozence na Jičínsku (v červnu) a pak tragédii, která se stala přesně před dvěma týdny v Rychnově nad Kněžnou.

Motivy v obou případech ukazují na to, že Královéhradecký kraj není místem, kde bují pouliční násilná kriminalita nebo vyřizování účtů v kriminálním podsvětí. Motivy vražd v kraji jsou v posledních letech smutně osobní nebo zištné a není mezi nimi žádná, která by zůstala mezi policejními „pomníčky“.

Trosky
Hrady a zámky příliš netáhnou

Z mapy Královéhradeckého kraje podle mluvčí krajské policie Magdaleny Vlčkové také v posledních letech zmizela místa, o kterých se mluvilo jako o „silnicích smrti“. Nejnebezpečnější z nich, léta přetížené silnici z Hradce Králové přes Chlumec nad Cidlinou na Prahu, už před lety ulevila dálnice - a ta je, alespoň v úseku spadajícím do hradeckého kraje, podle Magdaleny Vlčkové jedním z nejbezpečnějších silničních úseků v kraji.

Léta přetížené silnici z Hradce Králové přes Chlumec nad Cidlinou na Prahu už před lety ulevila dálnice. Ta je nyní jedním z nejbezpečnějších silničních úseků v kraji.

Nevalnou pověst, alespoň v době svátků a prodloužených víkendů, má silnice přes Náchod do Polska, kam nejen Východočeši s oblibou ve velkém jezdí nakupovat. Tady policii pomáhá řešit situaci vrtulník - kumulace aut totiž přináší i rapidní zvýšení silničních přestupků, které dopravní policisté společně s Leteckou službou Policie ČR a kolegy na mobilních stanovištích na trase umí řešit efektivně a rychle.

Kvasiny se uklidnily

Po prvotních obavách místních obyvatel i policie z rychlého rozvoje průmyslové zóny v Kvasinách na Rychnovsku se situace uklidnila - dokonce do té míry, že podle policejních statistik za loňský rok zaznamenala policie na Rychnovsku vůbec nej-méně trestných činů v celém kraji.

Ilustrační foto.
Tropické teploty kazí vodu v rybnících