Krkonošský deník připravil miniseriál anket se starosty měst Trutnovska a Semilska, týkající se této podzimní události. Všem osloveným jsme položili stejnou otázku: Čím vašemu městu existence kraje prospívá a na co by se měl naopak více zaměřit? Odpovědi starostů a starostek z obou regionů najdete na tomto místě.

Odpovídá starostka Dvora Králové Edita VAŇKOVÁ: „S Královéhradeckým krajem se snažíme poměrně úzce spolupracovat v celé řadě oblastí. Po reformě veřejné správy jsou kraje určitě přínosným mezistupněm mezi státem a obcemi. V rámci svých kompetencí má bezpochyby blíže k řešení regionálních problémů než stát a jeho ministerstva. Největší problém spatřuji ve financování krajů, které je ze strany státu vzhledem ke svěřeným kompetencím nedostačující. Vedle školské a sociální oblasti, kde je kraj zřizovatelem několika zařízení (Domov důchodců, Gymnázium, SŠIS, Základní a praktická škola) je pro Dvůr Králové rozhodně velkým přínosem Městská nemocnice a.s., která je součástí krajského zdravotnického holdingu, a zoologická zahrada.

Prostřednictvím nich je kraj v našem městě i významným zaměstnavatelem. Snažíme se využívat i krajské dotační programy. Rezervy určitě spatřuji v oblasti dopravní infrastruktury. Silnice ve správě kraje jsou v našem městě i jeho okolí v současné době značně zanedbané. Aktuální je to zejména v posledních měsících, kdy je zvýšená kamionová doprava mezi automobilkami ve Vrchlabí a v Kvasinách. Státní případně krajské subvence směřují jenom do těchto lokalit, obce mezi nimi kamionovou dopravou pouze strádají."