Kraj zahájil v červnu v Trutnově stavbu nového pavilonu klinické biochemie za 129 milionů korun, plánuje rovněž výstavbu budovy urgentního příjmu za 220 milionů korun. Rekonstrukce za více než 30 milionů korun se dočká stravovací provoz. Parkovací dům by měl výrazně ulevit dopravě v areálu a okolí nemocnice. Vyroste naproti pavilonu interny. Bude sloužit jak zaměstnancům špitálu, kterých má Trutnov 850, tak pacientům.

Parkovací dům v Peci pod Sněžkou už slouží návštěvníkům horského střediska.
Parkovací dům už slouží návštěvníkům Pece, vícedenní hosty zatím vyhlíží marně

„Zhruba dvě třetiny našich zaměstnanců bydlí mimo Trutnov a dojíždějí. V areálu máme 80 parkovacích míst pro zaměstnance a pacienty. Ve směně je prakticky 400 lidí v denním režimu, prostory pro parkování jsou tak totálně poddimenzované,“ řekl ředitel Oblastní nemocnice Trutnov Miroslav Procházka.

Nová metoda výběru

Královéhradecký kraj vypsal veřejnou zakázku na projektovou dokumentaci k výstavbě parkovacího domu v trutnovské nemocnici v rámci pilotního projektu zavádění metody Building Information Management (BIM). „Zařadili jsme se tak mezi inovativní veřejné zadavatele, kteří tuto metodu ověřují,“ sdělil první náměstek hejtmana Pavel Bulíček odpovědný za oblast investic. Tato metoda například dokáže lépe definovat požadavky na výslednou stavbu, transparentně elektronicky kontrolovat průběh stavby v jejích jednotlivých fázích a minimalizovat vícenáklady při realizaci.

Nabídky bude kraj hodnotit podle ekonomické výhodnosti a na základě nejvýhodnějšího poměru nabídkové ceny a kvalifikace nebo zkušenosti osob, které se mají přímo podílet na plnění veřejné zakázky. Uchazeči mohou podávat žádosti do 4. října. Se zahájením stavby nového parkovacího domu kraj počítá v roce 2024.

Vizualizace parkovacího domu, který postaví Královéhradecký kraj v trutnovské nemocnici.
Kraj investuje do trutnovské nemocnice 600 milionů, postaví tam i parkovací dům

„Kraj ve fázi přípravy projektu na nový parkovací dům v trutnovské nemocnici tuto metodu ověří, a to včetně funkčnosti, využitelnosti a procesů spojených s užíváním Společného datového prostředí (CDE), které kraj pořídil pro účely tohoto pilotního projektu,“ doplnil náměstek Bulíček.

Předmětem veřejné zakázky je zhotovení informačního modelu stavby parkovacího domu v Oblastní nemocnici Trutnov, zpracování projektové dokumentace pro vydání rozhodnutí o umístění stavby, stavebního povolení a dokumentace pro provádění stavby včetně jednotlivých profesí.

Vizualizace parkovacího domu, který postaví Královéhradecký kraj v trutnovské nemocnici.Vizualizace parkovacího domu, který postaví Královéhradecký kraj v trutnovské nemocnici.Zdroj: KH kraj