Krkonošský deník připravil miniseriál anket se starosty měst Trutnovska a Semilska, týkající se této podzimní události. Všem osloveným jsme položili stejnou otázku: Čím vašemu městu existence kraje prospívá a na co by se měl naopak více zaměřit? Odpovědi starostů a starostek z obou regionů najdete na tomto místě.

Odpovídá starosta Jilemnice Vladimír RICHTER: „Vaše otázka je poměrně těžká, protože se na ni dá nahlížet dvěma způsoby kraj obecně a současné vedení kraje. Pokud jde o krajské zřízení v obecné rovině krajská samospráva spravuje menší území než stát, tudíž by měla lépe znát problémy a potřeby občanů kraje. Původní okresy byly z tohoto hlediska příliš malé, takže správně fungující kraj by měl být tím nejlepším partnerem obcí. A tím se dostávám k druhému pohledu v tom „měl by" je totiž háček. V posledních čtyřech letech Jilemnici kraj moc neprospíval, protože starosta z ODS nebyl pro vládnoucí koalici tím správným partnerem (a podobně na tom bylo i hodně dalších obcí v kraji).

Katastrofální je stav silnic ve správě kraje, a to se nás týká zásadně. Jen v okrese Semily je celkem 171 mostů ve špatném až havarijním stavu a celkový stav silnic se v posledních třech letech velmi zhoršil. Český ráj i Krkonoše jsou skvělými lákadly pro turisty, ale pokud se jejich cesta Semilskem mění na slalom mezi dírami, turisty nepřilákáme sebelepší propagací.