Neziskové organizace svými stánky v pátek olemovaly Krakonošovo náměstí a ukázaly veřejnosti, čím se zabývají a jak jsou důležité nejen pro rodiny, ale i pro sociálně slabší, seniorskou či zdravotně oslabenou populaci.

A tak se svým umem například předváděli klienti stacionáře Mezi mosty, art terapii názorně ukazovali u stánku Regionálního institutu sociálních služeb RIPS, kde dobrovolníci naznačili, jak je dobré zabavit se nějakou činností. Kromě vymalování mandal se pozornosti těšila výroba zvířátek a dalších předmětů z drátků a miniaturních korálků. To už chce opravdu pevnou ruku a soustředění! Jinde zase zájemci mohli například vyzkoušet, jaké to je, když člověk nevidí.

Zástupci Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých zavazovali lidem oči a nechávali je poznávat různé předměty hmatem. Prezentovaly se i organizace, věnující zvláštní pozornost seniorům, dětem, ženám, většina napekla různé koláčky, perníčky nebo slané pečivo a nabízela dobroty příchozím k ochutnání.

U stánku Mostu k životu měli dokonce zdarma kuřecí vývar plný masa úplně zdarma. „Vařila jsem ho sedm hodin, chtěla jsem, aby byl výživný a dobrý,“ smála se jeho nová ředitelka Lucie Chaloupková. Rodiče, kteří se aktuálně potýkají se svým podnikáním, se mohli zase obrátit na nedávno vzniklou organizaci Centrum inovací a podnikání a domluvit si třeba schůzku, poradit se, jak dál.

Pro potěšení vystupovali členové Rebels teamu, ZUŠ a divadla R.U.R. „Když jsou tady všichni ti, kteří pomáhají druhým, na jednom místě, tak si člověk uvědomí, jak důležití jsou a že by jich mohlo být v dnešní době ještě víc,“ podotkla návštěvnice Helena Kolářová.

A právě to bylo účelem páteční trutnovské akce. „Chtěli jsme dát o sobě vědět, že tady jsme pro lidi, ukázat a říct, co děláme, kam se mohou obrátit, když se dostanou do nesnází, kde se mohou poradit, kde nalézt azyl,“ konstatovala Martina Vágner Dostálová z Oblastní charity Trutnov, která se s dalšími pomocníky chopila organizování akce. „Premiéra se povedla, byl se tady podívat i starosta Ivan Adamec. Věřím, že se z Trutnovského dne pro rodinu stane tradice,“ dodala Martina Vagner Dostálová.