„Moc jsem neusnul i když jsem si vyrobil takový přístřešek z kartónu. Noc ale vůbec nebyla o spaní. Zjistíte, že se to prostě moc nedá, i když jsem byl ve spacáku a na takovém lehátku, které lidé bez domova ani nemají,“ smál se starosta Dvora Králové Jan Jarolím v pátek odpoledne. „Je zajímavé uvědomit si ten komfort, jaký doma máte. Řekne se docela jednoduše, že se jde spát ven, ale vůbec to jednoduché není,“ přešel Jarolím do vážnějšího tónu a doplnil: „Jsem rád, že organizátoři tuhle akci ve městě pořádají. Je to opravdu zajímavé a každý, kdo ji navštíví, musí alespoň určitým způsobem změnit pohled na otázku bezdomovectví. Mnohým se ten pohled může změnit i radikálně“.

Noc venku v Trutnově, listopad 2017
Listopadová noc pod hvězdami: chladno a sychravo

Dobrovolníci nejenže přinášeli místo vstupného trvanlivé potraviny, dostali ale také možnost navštívit společenský program, který přibližoval život lidí bez domova. Mohli vyslechnout přednášky, zhlédnout studentské filmy nebo si třeba vyzkoušet i sebezkušenostní brýle, které imitovaly pocity po užití drog.

„Letošní ročník považuji opravdu za mimořádný. Myslím, že zájem veřejnosti byl největší za roky, kdy ve Dvoře Králové akci pořádáme,“ řekla Marcela Hauke, hlavní organizátorka, která benefiční večer pořádá společně s dalšími královédvorskými organizacemi.

Podle prvotního přepočítání dobrovolníci přinesli zhruba 1500 kusů trvanlivých potravin či plechovek. „Celý program na náměstí Václava Hanky oživili rytíři, skauti, motorkáři i červený kříž. Jsem opravdu ráda, jakému zájmu se Noc venku těší,“ řekla Marcela Hauke.