Držitelé nevyčerpaných kupónů na úhradu regulačního poplatku v hodnotě 30 korun, které zakoupili v trutnovské nemocnici, je mohou nepoškozené vrátit v hlavní pokladně nebo v přijímací kanceláři nemocnice. Zaplacenou hotovost dostanou zpět. Druhou možností je použít tyto nevyčerpané kupony na úhradu regulačního poplatku ve výši 90 korun za lékařské pohotovostní služby (3 x kupón v hodnotě 30 korun).

Ohníčky, skály a my v turnovské Střelnici

Turnov - Význačný současný nemoderní umělec s vizí a posláním a zapálený objevitel staré cesty, malíř a sochař Ivan Podobský, zahájil nedávno v turnovském Kulturním centru Střelnice výstavu Ohníčky, skály a my. Ivan Podobský je známý jako herec z divadla Semafor a od konce 90. let také jako bubeník, respektive perkusionista skupiny Jablkoň. Když opustil svět showbyznysu, začal se věnovat umění. Maluje obrazy a v poslední době se věnuje i sochařství, respektive kamenictví a jeho prostřednictvím se živí jako restaurátor památek. Pozornosti médií neušla jeho práce při restaurování hřbitovní zdi u kostela sv. Prokopa v Libošovicích. Ivan Podobský vystudoval pražskou konzervatoř, obor balet a herectví, v roce 1979 se dostal do divadla Semafor, kde strávil deset let. Zazářil hlavně jako voják ve Smutku bláznivých panen, ale hrál i v dalších hrách a režíroval s Jiřím Suchým hru Na poříčí dítě křičí. Objevil se také v Suchého filmu Zajatec lesa, Juraj Herz ho obsadil ve svém snímku Straka v hrsti, Antonín Máša si ho vybral pro roli ve filmu Byli jsme to my? a Jaromil Jireš využil jeho hereckých schopností v Učiteli tance. Po revoluci se věnoval Ivan Podobský spíše koncertním turné Jablkoně, a to po celé Evropě. Jako muzikant hostoval také u Jana Buriana, na jeho desce Poesie.

Zaplní bývalou tkalcovnu motocykly?

Lomnice nad Popelkou - Továrnu na sny, objekt bývalé tkalcovny rodiny Mastných v Lomnici nad Popelkou, navštíví dnes Martin Dušek, jednatel Agentury regionálního rozvoje a Marek Pšenička projektový manažer a správce databáze Brownfields / Greenfields Libereckého kraje. „Z hlediska rozvoje kraje jde o velmi zajímavý brownfields, jinak řečeno dnes nepoužívanou industriální budovu. Věřím, že současní majitelé s naší pomocí ji budou smysluplně renovovat a využívat," uvedla důvod návštěvy radní Libereckého kraje Ivana Hujerová. Majitelé továrny, umělci Pavel Doležal a Jitka Trevisan, začali postupně budovat ateliér pod názvem 5D ateliér, který se zaměřuje na uměleckou kovovýrobu. Odborníci na evropské zdroje z Agentury regionálního rozvoje spolu s nimi budou zvažovat možnosti žádat o dotace, pomocí kterých by se tento objekt mohl rekonstruovat a poté fungovat. Majitelé továrny rádi využili zázemí továrny pro vytvoření několika levných pokojů a jednoho či dvou loftů pro potřebu firmy a přátel. Plánují také vybudovat vlastní kantýnu. Část budovy pak chtějí využít pro občasné zpřístupnění muzea, ve kterém by umístili rodinnou sbírku historických motocyklů Raleigh," popsala plány Ivana Hujerová. Dodala, že Liberecký kraj oba protagonisty těchto záměrů chce podpořit a že se mu jejich myšlenka na obnovu někdejší Továrny na sny zamlouvá.

Hostinné se promění na zóny blackoutu

Hostinné - Malý blackout, tedy totální výpadek elektrické energie, čeká v příštích dnech takřka na každého obyvatele Hostinného.

Nejedná se však o nácvik energetické havárie či dozvuky nedávné větrné smršti, která na čas ponořila město do tmy, ale o pravidelnou údržbu trafostanic. „Každé čtyři roky probíhá preventivní údržba trafostanic, která má zabránit větším poruchám při dodávce elektrické energie," informovala mluvčí skupiny ČEZ pro východní Čechy Šárka Beránková.

Pracovníci energetické společnosti začnou na kontrolách pracovat dnes 20. ledna, kdy bez proudu bude ulice V Lipkách, poštovní Dvůr a část Deymova. Údržba by měla skončit úderem dvanácté hodiny 27. ledna. Výpadky elektřiny by měly být pouze na pár hodin.

Dobrá zpráva pro Rudník

Rudník - Etnolog Libor Dušek navštěvuje středoasijské velehory Pamír a Hindúkúš už deset let. Se zážitky a dojmy z prozatím poslední výpravy v loňském roce se mohou zájemci seznámit ve čtvrtek v Rudníku. Při promítání fotografií zachycujících drsnou přírodu a těžký život horalů, se přenesou na území tří států, Afghánistánu, Pákistánu a Tádžikistánu. Cestopisnou přednášku pořádají členové spolku Domov v Klubu 51 (vinárna) od 17.30 hodin.

Soudek nejen pro bernardýny

Hostinné - Nejenom pověstní bernardýni na horách mají na krku soudek s rumem. Svůj soudek teď může mít i pes bez rozdílu rasy v Hostinném.

Majitel čtyřnohého přítele, který má svého psa přihlášeného a zaplaceného, totiž od zdejší radnice obdrží dárek. Jedná se o kovový adresář ve tvaru soudku pro vložení jména, adresy a čísla telefonu. „Dárek si můžou lidé po zaplacení místního poplatku na rok 2015 vyzvednout na městském úřadu v druhém patře na finančním odboru u správce poplatku," uvedla Martina Šťastná z finančního odboru radnice v Hostinném.