Cykloturistika patří k odvětvím, na které se v cestovního ruchu poslední roky sází nejvíc. Jak velký je potenciál v Krkonoších? A může částečně napravit nepovedenou zimní sezónu? „Možnosti jsou velké, ale zatím nevyužité. Základním problémem je špatné povědomí o Krkonoších. Lidé si myslí, že jsou tu jen dlouhé a prudké kopce, které nezvládnou. Proto jich mnohem víc jezdí na Šumavu," říká Radek Etrych, s dlouholetou zkušeností z práce ve Svazku obcí východní Krkonoše.

Jeho slova potvrzuje i Tomáš Ticháček, který v Prkenném Dole provozuje penzion Zelený Mlýn. „Cykloturistika u nás nehraje v podstatě žádnou roli. Lidí s koly přijede minimum, přestože se v propagaci na tenhle druh aktivit pravidelně zaměřujeme. Většina si myslí, že je to tu moc nahoru. Přitom tady u nás to není až tak pravda. Kdo chce, může vyrazit směrem na Polsko a jede jen mírně zvlněným terénem. Řešením by mohla byla půjčovna s elektrokoly, ale to už vyžaduje větší investici," říká.

Svou roli hraje i národní park. „O víkendu jsme byl na veletrhu For Bikes a tam jsem se setkával s názory typu: Co tady vlastně propagujete? Vždyť se tam nikde jezdit nedá. Mnoho lidí si myslí, že tu vlastně ani žádné trasy nejsou, a když, tak jen po asfaltu," říká Radek Vích ze Svazku obcí a měst Krkonoše. „Kopce tu sice jsou, park taky, ale cyklotras je mnoho a jsou i možnosti, jak se nechat nahoru vyvézt. Je ale potřeba, aby se to lidem dostalo pod kůži," dodává.

Propagace není nikdy dost

Že jsou Krkonoše dobrým místem pro dovolenou, rodinnou i seniorskou, se shodují téměř všichni. Přesto potenciál není zdaleka využitý. Většina lidí má zdejší hory dlouhodobě spojené s lyžováním, v létě pak se sportem či adrenalinem. A přesvědčit je o tom, že jsou tu i jiné možnosti, se zatím úplně nedaří.

Letošní cyklistické akce v Krkonoších10. 5. – Zahájení sezóny v Žacléři.
28. 6. – Bikemaraton Krkonošák, Lomnice nad Popelkou.
5. 7. – Český pohár MTB, Pec pod Sněžkou.
2. 8. – Krakonošův cyklomaraton, silniční závod česko – polským pohraničím, Trutnov.
31. 8. – Žacléřský Střízlivák, okružní MTB maraton.
6. 9. – Krkonošská 70 MTB, maraton v Janských Lázních.
13. 9. Krkonošská pravda, MTB maraton v Trutnově.
28. 9. – Žacléřská 70, MTB maraton tříčlenných družstev.
4. a 5. 10. – Marosana End of The Season. Zavíračka sezóny Michala Marošiho v Bikeparku Halda. Žacléř, důl Jan Šverma.
17. 11. – Cyklokros na Bojišti v Trutnově.  

Zajímavou variantou, jak se dostat do vyšších partií hor bez námahy, je například využití lanovek. Výlet pak dostává zcela jiný rozměr a zvládne ho téměř každý. Hory křižují cyklobusy, síť značených cyklostezek roste. K výraznějšímu rozvoji to ale zatím nestačí.

„Často chybí podrobnější údaje o trasách a doplňkové služby. Důležité jsou třeba profily, aby bylo jasně patrné, co lidi čeká. Jestli to zvládnou. V zahraničí u toho mají i doporučené zastávky, kde se mohou občerstvit, schovat před nepřízní počasí a podobně. Jenže tady je na jaře i na podzim většina hospod a penzionů zavřených," míní Radek Etrych a poukazuje na zmíněnou Šumavu, kde jsou v tom-hle směru podstatně dál. „Důvodem je sousedství s Rakouskem, tam to funguje již dlouho a inspirace je znát i na české straně."

Dobře zapojit cyklistiku do dění ve městě se daří v Žacléři. Letošní kalendář nabízí deset akcí, rekreačních i ryze sportovních, pro místní i s republikovým dosahem. „Začínáme tradičně druhou sobotu v květnu zahájením sezóny. Je to pohodová vyjížďka pro každého, které neděláme extra velkou reklamu, a přesto dorazí víc jak 300 lidí ze širokého regionu," říká starosta Miroslav Vlasák.

Šance na druhé straně hranice

Nejen na lyže, ale i na kola často lidé míří do Alp. „Není pravda, že je to levnější dovolená než u nás. Ale i když tam zaplatím o něco víc, nemám pocit, že mě někdo odrbal. Lidi jsou tam slušný, když je něco potřeba, snaží se vyhovět případně nabídnout alternativu. U nás tomu tak ještě všude není," poukazuje na další aspekt Radek Etrych.

A co sousední Polsko? „Tam jsou pro nás velké možnosti. Rozvoj cykloturistiky u nich začal později, ale jsou to potenciální návštěvníci a je třeba, zejména v propagaci, na tom pracovat. Především náš region Žacléřska z toho může těžit, protože jsme na okraji Krkonoš a můžeme nabídnout jak kopce, tak roviny. Například na zahájení cyklosezóny přijede autobus lidí z polské Lubaně," říká starosta Žacléře Miroslav Vlasák.