Pětičlenná skupina expertů pracovala od dubna letošního roku na posouzení osmi desítek návrhů k rozvoji sjezdového lyžování v Krkonoších. „Odborníci pak diskutovali nad 66 návrhy na stavbu nových vleků či lanovek, zejména z pohledu ochrany přírody. Nakonec doporučili 21 návrhů zamítnout, o 14 návrzích by z jejich pohledu bylo možné uvažovat po významnější modifikaci a 31 návrhů je možné uskutečnit, ovšem jen za přísných podmínek pro ochranu přírody v národním parku,“ přiblížila problematiku mluvčí ministerstva životního prostředí Jarmila Krebsová. Zvláštními případy v posuzování jsou lokality Medvědín a Černá hora. Jsou to záměry plošně významné, situované téměř celé do třetí zóny. Na Medvědíně se díky dosavadním složitým jednáním rýsuje kompromis, který experti považují za čestný. „Lanovka do horních partií stávající sjezdovky a nová sjezdová trať, částečně přimknutá ke stávající sjezdovce, je řešením přijatelným,“ píší experti a konstatují, že podobné řešení je možné i na Černé hoře.

Úkolem expertů bylo vypracovat doporučení. Výsledný materiál tedy není dokument systémového krajinného plánování. Všechna doporučení odborníků je nutné považovat za kompromisy ve vztahu k ochraně přírody a krajiny, umožňující ekologicky únosný ekonomický rozvoj regionu, z podstatné části vázaný na lyžování.

„Expertní skupina posuzovala maximální možnou hranici potenciálního dalšího rozvoje sjezdového lyžování v národním parku z hlediska zásahu do přírody a z pohledu ulehčení dopravě v Krkonoších. To by mohlo přinést propojení některých lyžařských středisek vleky i lanovkami. Závěry expertní skupiny budou jedním z důležitých podkladů pro rozhodování státní správy. Jakákoliv žádost či projekt z oblasti sjezdového lyžování bude ale muset být samozřejmě dále posouzena standardně, podle příslušné legislativy: zákona o ochraně přírody a krajiny a zákona o posuzování vlivů na životní prostředí EIA,“ upozornila mluvčí Jarmila Krebsová.