VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kuchaři pod vedením Jiřího Švestky připravovali dobroty pro Gastronomické dny

Pec pod Sněžkou - Dvouhodinovou degustaci o pěti chodech si v sobotu večer vychutnávali v hotelu Horizont účastníci letošních Gastronomických dnů šéfkuchaře.

10.12.2017
SDÍLEJ:

Gastronomické dny v hotelu Horizont v Peci pod Sněžkou.Foto: Deník/ Jana Mudrová

Popíjeli k tomu pečlivě vybraná moravská vína z partnerského vinařství Chateau Valtice. Jednotlivé chody představili šéfkuchař Jiří Švestka a ředitel zmíněného vinařství Marek Šťastný. Maximální počet čtyřiceti míst na tento pozoruhodný večírek zaplnili hosté rezervacemi velmi rychle. Není divu, vždyť pro zdejší kolektiv kuchařů jsou Gastronomické dny vyvrcholením každého roku a zpestřují období před Vánocemi.

„Nápady na jednotlivé chody formujeme během celého roku. Je to kolektivní práce. Jakmile někdo z nás navrhne konkrétní pokrm, hned ho zkoušíme a chuťově vylaďujeme,“ popsal pro Deník šéfkuchař Jiří Švestka, rodák z jihomoravské vinařské obce Bulhary.

Nejen pro návštěvníky, kteří díky dvoudenní akci mohou ochutnat neobvyklá jídla, ale také pro kuchaře samotné, jsou Gastronomické dny příležitostí, jak přichystat něco nového, neobvyklého. Nic se rok od roku neopakuje. A letos mohli mistři gastronomie dát volnou uzdu fantazii a umu již po dvanácté.

„Některá jídla, která mají u návštěvníků Gastronomických dnů úspěch, se následně dostanou i do stálé nabídky naší restaurace.“ podotkl Ilja Šedivý, předseda představenstva společnosti Regata Čechy, která hotel Horizont provozuje již dvacátým třetím rokem.

Gastronomické dny letos představily devět hlavních pokrmů, tři teplé a dva studené předkrmy, dvě polévky a dva dezerty.

V nabídce chodů se letos zaskvěl například blanžírovaný vepřový mozeček s rajčatovým ragú, podávaný s míchanými vajíčky a marinovanými smrži v Portském víně.

Chuťové pohárky příjemně potěšila třeba jemná krémová polévka z pečeného česneku s restovanými slaninovými krutonky. Úspěch při hlavním večeru slavil spider steak z telecího masa s fazolovým ragú a tuřínem pečeným na přepuštěném másle. Ze sladkostí upoutal nejen pomerančový dortík, ale i nočky z odpalovaného těsta na čokoládovém mascarpone s čerstvými fíky marinovanými v cukrovém roztoku a jadérky z granátového jablka v dezertním víně a medu. „Jsem rád, že se lidé na naše dny vracejí. Přijíždějí hlavně z okolních měst. Vídám tu známé tváře, to člověka potěší,“ uzavřel šéfkuchař Jiří Švestka.

Autor: Jana Mudrová

10.12.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Martin Šonka ve svém letadle na závodě Red Bull Air Race

Hlavní je chladná hlava a netlačit na pilu

V druhém kole prezidentské volby vyzve Miloše Zemana Jiří Drahoš
13

Zeman, nebo Drahoš? Koho chcete vy? HLASUJTE

Chytré telefony dříve nasměrují záchranku i horskou službu

Východní Čechy - Vylepšený program s názvem Záchranka pro chytré mobilní telefony přivede rychleji pomoc k lidem, kteří na horách zabloudili nebo se zranili.

Podkrkonošský region zatraktivní putování za sourozenci Čapkovými

Malé Svatoňovice - U příležitosti 100. výročí založení Československé republiky se sourozenci Karel, Josef a Helena Čapkovi dočkali nového webového portálu.

Smutný trend pomalu klesá. Na silnicích však vyhasínaly životy i vloni

Královéhradecko - Ohlédnutí za nehodami uplynulého roku na silnicích Královéhradeckého kraje přineslo umírněnější čísla než v roce 2016.

Po mladoboleslavské vlně sjeli pro medaile

Trutnov - Před týdnem se ve městě Škodovek uskutečnil 32. ročník Mladoboleslavské vlnky. Z oddílu TJ Loko UP GROUP Trutnov si tuto akci nenechali ujít Matěj Havlík, Nikol Kirschová, Terezie Bischofová a Vanda Stejskalová.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT
>