Do lávky naboural v pátek nákladní vůz, který přepravoval vyvážecí traktor. Jeho příliš vysoko nastavené rameno poškodilo spodní část skleněné lávky. Město ji přitom plánuje v příštím roce opravit, dostalo na ni dotaci 24 milionů korun od Státního fondu dopravní infrastruktury.

Hned v pátek byla skleněná lávka zajištěna, zpevněna a provizorně opravena, ovšem z jiných důvodů, než má radnice dlouhodobě v plánu. Nehoda ještě více zašpuntovala velmi vytíženou silnici, dopravu museli během pátku řídit strážníci Městské policie Trutnov. Pro chodce byla skleněná lávka dočasně uzavřena. V neděli už ji mohla Městská policie otevřít po posouzení statikem.

Trutnov opraví skleněnou lávku nad silnicí Na Struze.
Trutnov bude mít novou skleněnou lávku, měří téměř padesát metrů

Trutnov měl v plánu přes zimu vyrobit novou konstrukci skleněné lávky. Její nová podoba má být vizuálně velmi podobná stávající. „Současná lávka je ve špatném technickém stavu s korozí na hlavních nosnících, tudíž je nejvyšší čas ji opravit. Půjde o komplikovanou opravu o několika etapách,“ uvedl starosta Trutnova Michal Rosa letos v září, když oznamoval přijetí více než dvacetimilionové dotace, která je pro rekonstrukci zásadní.

Vánoční jedle putovala z areálu společnosti TTC Atrium na Krakonošovo náměstí v Trutnově.
FOTO: Podívejte, jak putoval vánoční strom na Krakonošovo náměstí v Trutnově

„Dotace navíc počítá s inflací, proto je ve výši 24 milionů korun a mohla by tak pokrýt kompletní náklady. Její získání je velký úspěch a úspora pro městský rozpočet. Sice po dobu demontáže staré a montáže nové konstrukce budeme muset na krátkou chvíli uzavřít provoz v ulici Na Struze, ale za opravu tak důležitého prvku trutnovské infrastruktury to stojí,“ vysvětlil trutnovský starosta.

Prosklená lávka spojující centrum Trutnova s městskou částí Kryblice má délku 45,6 metru, vnitřní šířku 2,3 metru a vnitřní výšku 2,5 metru.

V pátek 11. listopadu přijel do Trutnova Martin na bílém koni.
FOTO: Do Trutnova přijel Martin na bílém koni, na náměstí ho doprovodil dav lidí